Njemačka vojska zaposlila imama

Svaki peti vojnik u njemačkoj vojsci imigrant i uglavnom su muslimani (Getty Images)

Njemačke oružane snage odlučile su da prvi put u historiji zaposle imama, vjerskog službenika muslimana, kako bi pripadnici islamske vjere mogli obavljali svoje vjerske dužnosti, javlja Anadolija.

Njemački list Bild navodi da je u vojsci povećan broj muslimana, a informacija o zapošljavanju imama potvrđena im je iz Ministarstva odbrane te zemlje.

Odluka se zasniva na tome što je svaki peti vojnik u njemačkoj vojsci imigrant i uglavnom su muslimani.

U objavljenoj vijesti se navodi da nije lako pronaći imama zbog različitih frakcija unutar islama.

Iz Ministarstva odbrane navode da svaki vojnik ima pravo da neometano obavlja vjerske dužnosti. Ističu da imaju pravo na podršku kada su njihova vjerska uvjerenja u pitanju.

Planiran napad na džamije

Njemačke vlasti su početkom maja provele pretrese širom države, te uhapsile četiri osobe – tri muškarca i jednu ženu. Uhapšeni se terete da su osnovali desničarsku grupu čiji su cilj napadi na džamije i lokacije gdje se zbrinjavaju azilanti.

Racije je izvelo blizu 250 istražitelja u pokrajini Saska i četiri druge pokrajine, saopćeno je iz ureda federalnog tužitelja.

Tužitelji navode kako je uhapšena četvorka pomogla osnivanje grupe “Društvo stare škole” te da su planirali napade na domove azilanata, džamije i poznatije članove selefističkog društva u Njemačkoj.

Izvor: Agencije