Njemačka za Putinov prijedlog o misiji UN-a u Ukrajini

Sigmar Gabriel
Postavljanje mirovnjaka UN-a vodi stvaranju temelja za političko rješenje, pa i ukidanje sankcija (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabrijel kaže kako Berlin pozdravlja prijedlog Moskve da se na istok Ukrajine uputi misija Ujedinjenih naroda kako bi se održalo labavo primirje, što bi moglo započeti proces koji bi doveo do ukidanja sankcija Rusiji.

On je inicijativu za očuvanje mira ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “prvim pravim korakom” do sveobuhvatnog političkog rješenja u Ukrajini.

“Ono što nam je sada potrebno je da provedemo pregovore o uvođenju takvog prekida vatre, povlačenju teškog naoružanja. Zahvaljujući ruskom prijedlogu sada smo u mogućnosti da to i učinimo”, rekao je Gabriel za Russia Today, kako prenosi Tanjug.

I dalje ima nesuglasica oko detalja same mirovne misije, ali to ne bi trebala biti prepreka dijalogu, naglasio je on.

‘Sitni koraci’

Ukazavši na to da su za učestala kršenja prekida vatre krive i ukrajinske i pobunjeničke snage, Gabriel smatra da je Berlin odavno za to da se u Ukrajini postavi velika naoružana misija UN-a.

Njemački šef diplomacije smatra da bi uspješno postavljanje mirovnjaka UN-a dovelo do stvaranja temelja za političko rješenje, što bi eventualno dovelo do ukidanja sankcija protiv Rusije.

“Ovo su sitni koraci. Nemoguće je nadati se da će sve ići brzo”, rekao je Gabriel.

Dodao je da su im na kraju potrebni dobri odnosi s Rusijom, kao što su i Rusiji potrebni dobro odnosi s Europom.

Izvor: Agencije