Njemačka za strožiju regulaciju interneta

Gabriel (lijevo) je upozorio da bi Google mogao potkopati demokratska prava (Reuters)

Njemački ministar gospodarstva i zamjenik savezne kancelarke Sigmar Gabriel upozorio je za vrijeme rasprave s predsjednikom Googlea Ericom Schmidtom da bi Google mogao potkopati demokratska prava i ugroziti natjecanje, dodajući kako postoji potreba strože zakonske regulacije interneta.

“Divim se Googleu, kao što se divim i inženjeru koji je napravio automobil, ali ipak se zauzimam za prometna pravila”, izjavio je socijaldemokrat Gabriel.

U Njemačkoj je zabrinutost zbog tržišnog utjecaja Googlea pomiješana sa strahovima zbog američkog prisluškivanja njemačkih građana.

Digitalna sfera treba više temeljnih pravila, rekao je Gabriel, najavivši da će Njemačka uskoro poslati odgovarajući zahtjev novoj Europskoj komisiji, prenosi Hina.

Schmidt: Google nije jedina stranica

Gabriel je u svibnju predložio da se tvrtke poput Googla podijele u manje dijelove u slučaju da zlorabe svoje tržišne položaje.

Schmidt mu je pak odgovorio da je tržišna moć Googlea precijenjena i da kritičari trebaju imati na umu i Googleove američke konkurente Facebook ili Amazon.

“Google nije jedina stranica kojom se ljudi koriste”, rekao je Schmidt.

Google, tvrtka sa sjedištem u Californiji, zauzima više od 80 posto europskog tržišta internetskih tražilica i više od 90 posto u Njemačkoj.

Izvor: Agencije