Njemačka: Zabranjena neonacistička grupa

Vlasti nastoje spriječiti djelovanje neonacista pred izbore u pokrajini NWR. (Arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije (North Rhine-Westphalia) Ralf Jager zabranio je u petak neonacističku grupu „Kameradschaft Walter Spangenberg“ (KWS) iz Kelna, čiji su članovi veličali nacionalsocijalizam i stremili stvaranju četvrtog njemačkog rajha, prenose njemački mediji. 

Donošenje odluke o zabrani KWS-a povezano je, navodi se, sa istragom protiv vođe grupe Axela Reitza, koji je u četvrtak pušten iz istražnog zatvora u Koblenzu. 

Jager, ministar policije ove najmnogoljudnije njemačke pokrajine sa 18 miliona stanovnika, koja sljedeće sedmice glasa na pokrajinskim izborima, rekao je da se mora djelovati kako Axel Reitz, poslije puštanja iz zatvora, ne bi mogao ponovno provoditi svoje ekstremističke ideje. 

Reitz je 1998. godine, kada je imao 15 godina, osnovao tu neonacističku grupu.

Zabrana bilo kakvog druženja

Policija je u četvrtak rano ujutro izvela raciju i pretražila stanove i zatvorske ćelije 14 članova ovog, sada zabranjenog, neonacističkog udruženja i pri tom pronašla i zaplijenila više komada oružja, palice i rukavice sa kvarcnim pijeskom. 

Od petka ni amblem ovog udruženja, nazvanog po zloglasnom Walteru Spangenbergu, bivšem članu Hilterovih SS divizija, ne smije biti javno pokazivan. 

Također, članovima je zabranjen bilo koji vid „druženja“, kao i formiranje alternativne organizacije. 

Policija je pretresla i zatvorske ćelije članova KWS-a i zaplijenila više komada oružja, palice i rukavice sa kvarcnim pijeskom.

Neonacizam u Njemačkoj je u porastu.

U januaru ove godine neonacisti su napali članove ljevičarske stranke “Die Linke” u Njemačkoj, kada su im porazbijali prozore na kućama, išarali zidove grafitima i poslali mnogo anonomnih prijetnji smrću. Nekim članovima su čak pokidane kočnice na ličnim automobilima.

Krajem prošle godine Njemačka je bila šokirana kada je otkrila postojanje NSU-a, neonacističke ćelije, koja je osumnjičena za najmanje deset ubistava u različitim njemačkim regijama između 2000. i 2007. godine. Među njima je i osam Turaka ubijenih zbog njihovog stranog porijekla.

Izvor: Agencije