Njemačka želi deportovati bivšeg tjelohranitelja Bin Ladena

Osama je postao pobožan već u svojim ranim dvadesetim godinama (EPA)

Vlada Njemačke saopćila je da, uprkos sudskoj zabrani, nastoji deportovati u Tunis bivšeg tjelohranitelja ubijenog vođe Al-Kaide Osame bin Ladena, koji već godinama mirno s porodicom živi u Bochumu i prima socijalnu pomoć.

Slučaj Samija A., čije puno ime nije objavljeno, izazvao je žestoke kritike javnosti u Njemačkoj nakon što je otkriveno da prima mjesečnu socijalnu pomoć u visini 1.168 eura.

Odgovarajući na upit stranke Alternativa za Njemačku, Vlada pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija navela je da Sami A. (42) ne može biti deportovan jer bi u Tunisu mogao biti izložen torturi, prenosi AP.

Tunižanin Sami A. živi u Njemačkoj od 1997. i važi za opasnu osobu, koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno se mora javljati policiji.

Diplomatske garancije Tunisa

Gradske vlasti u Bochumu nekoliko su puta pokušale ukinuti boravišnu dozvolu Samiju A., ali je svaki put odluka morala biti povučena zbog presude u korist državljanina Tunisa, koji je u međuvremenu dobio četvero djece.

Njemačka sada traži diplomatske garancije Tunisa da on neće biti mučen, ali one još nisu stigle u Berlin.

Glasnogovornik saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da “ima pokušaja da se bivši tjelohranitelj Bin Ladena deportuje” i da će nadležne snage uskoro ispitati taj slučaj.

Izvor: Agencije