Njemačka želi kontrolirati priliv izbjeglica

Njemačka predvodi inicijativu kako bi pronašla način da smanji broj izbjeglica koje pokušavaju preći njene granice.

Proljeće se pretvorilo u ljeto, jesen u zimu. Uprkos lošim vremenskim prilikama, izbjeglice ne prestaju da dolaze.

Evropsku uniju cijele godine optužuju da čini premalo da im putovanje bude manje opasno, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee.

Evropski političari bili su puni saosjećanja kad je more na plažu u Bodrumu izbacilo tijelo trogodišnjeg Alana Kurdija. Ali njihova glavna preokupacija već mjesecima je kako spriječiti izbjeglice da uopće dolaze iz Turske u Grčku.

Iznenada se na stolu pojavio plan: Njemačka vlada, predvodnik kao inače, predstavila je ideju kao pokušaj da se situacija stavi pod kontrolu.

Andreas Nick iz njemačkog Komiteta za vanjske poslove je rekao: “Mislim da nije pošteno i humanitarno rješenje tjerati ljude da riskiraju svoje i živote svoje djece prelazeći Sredozemno more ili balkansku rutu pješice. Mislim da im moramo ponuditi mogućnost zakonitog ulaska u Evropsku uniju i istovremeno poboljšati situaciju u kojoj se nalaze izbjeglice u Turskoj”.

Novi prihvat

Dio Berlina poznat je kao Mali Istanbul. Njemačka godinama prihvata turske radnike, a novi plan znači da će ih možda morati da prihvati mnogo više.

Osim ubrzavanja procesa ulaska u Evropsku uniju, Turska zahtijeva bezvizni pristup Evropi za svojih 75 miliona građana. Za Tursku je aktuelna kriza sada postala dobra prilika.

“Turska pokušava da se priključi Evropskoj uniji još od prije pada Berlinskog zida 1989. Ali Njemačka je uvijek govorila da Turska jednostavno dovoljno ne poštuje ljudska prava. Iznenada se sve priče o represiji i kršenjima prava prekidaju, a Evropa pokušava da plati Turskoj kako bi zadržala izbjeglice izvan svojih granica”, javlja Lee.

S obzirom na to koliko evropskih političara izbjeglice opisuje kao ekonomske migrante, to zvuči kao izuzetno licemjeran potez Evropske unije.

Wenzel Michalski iz organizacije Human Rights Watch je kazao: “Evropska unija je spremna da se odrekne ljudskih prava i svojih vrijednosti, onog na čemu se zasniva. A to radi na račun najranjivijih – izbjeglica.”

Najmanje tri milijarde dolara biće pronađene i date Turskoj za više kampova i, možda, više bodljikave žice. Možda će se dio iskoristiti da bi se olakšao život izbjeglica.

Ali ovom inicijativom jasno se poručuje da nove ograde u Evropi nisu donijele rezultate. I da trebaju da se dižu bliže Siriji i Iraku.

Izvor: Al Jazeera