Njemačke kompanije nude praksu imigrantima

Najjača ekonomija kontinenta traži način da pomogne novim pridošlicama, uprkos sve većem antiimigracionom raspoloženju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je sastanak na kojem bi se trebalo raspravljati o tome kako da se napravi bolja pozicija za imigrante na domaćem tržištu rada.

Početkom oktobra su najjače njemačke izvozne kompanije imale gotovo 37.000 nepopunjenih mjesta za praksu. Praznina za ekonomiju, ali i odlična prilika za imigrantsku populaciju, koja često s velikim poteškoćama dolazi do posla.

Merkel se sastala s antidiskirminacijskim grupama i liderima imigrantskih zajednica kako bi riješila taj problem.

“Njemačka je primamljiva zemlja, uglavnom zbog našeg tržišta rada. Brojke pokazuju da svake godine dobijemo blizu pola miliona novih imigranata”, kazala je kancelarka.

Reporter Al Jazeere Nick Spicer javlja iz Berlina da radionica lokalnog javnog prevoznika nudi 450 mjesta za praksu za mlade imigrante, koji dolaze iz 30 različitih država.

Diskriminacija zbog imena

Čelnici ove kompanije smatraju kako imigranti koji ovdje rade oslikavaju multietničnost, koja je karakteristična za Berlin. To je i sjajna prilika za imigrante, a 80 posto ih nastavi raditi u firmi – prilika koja se ovoj populaciji rijetko pruža.

“Nije nam uvijek neophodna pomoć. Nama samo treba prilika. Kada dobijemo samo finansijsku pomoć, onda nismo u stanju postići nešto u životu. Mi smo obrazovani ljudi, mnogi imaju i univerzitetske diplome, ali većinom su zaposleni, naprimjer, u kuhinjama u restoranima, gdje ih niko ne vidi i gdje nemaju priliku steći ozbiljnije kvalifikacije”, priča Denis Purps, imigrant iz Kenije.

Jedan od prijedloga njemačke Vlade je da se prijave za posao anonimno ispunjavaju, kako bi se izbjegla diskriminacija zbog stranih imena. Također, Vladino istraživanje pokazalo je da dvije trećine Nijemaca neopravdano smatra da imigranti crpe više finansijskih sredstava iz budžeta nego što u njega uplaćuju.

Pred Nijemcima stoje mnogi izazovi, budući da je ta zemlja na drugom mjestu među zapadnim ekonomijama po broju novih imigranata godišnje, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Al Jazeera