Njemački biskup za nastavu islama u školama

U Njemačkoj je oko četiri milijuna muslimana, što je oko pet posto ukupnog stanovništva (EPA)

Njemački protestantski biskup Heinrich Bedford-Strohm pozvao je na uvođenje nastave islama u školama širom zemlje kao način da mladi muslimani izbjegnu “iskušenje fundamentalizma”, objavili su njemački mediji.

Biskup Bedford-Strohm rekao je za list Heilbronner Stimme da će podučavanje islama u školama širom Njemačke omogućiti muslimanski učenicima da steknu kritički pristup prema svojoj religiji.

Sedam njemačkih saveznih država ponudilo je neki oblik nastave islama u svojim školama, slično kao što tradicionalno postoji nastava na kojoj se uči o katoličanstvu i protestantizmu.

U Njemačkoj je oko četiri milijuna muslimana, što je oko pet posto ukupnog stanovništva.

Stav prema islamu tvrđi je nakon napada u Europi i dolaska više od milijun izbjeglica prošle godine, većinom muslimana.

Zahvaljujući izbjegličkom priljevu ojačao je utjecaj stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja smatra da islam krši njemački ustav i želi zabranu minareta i nošenja vela.

Sve više Nijemaca protiv islama

Gotovo dvije trećine Nijemaca drži da islamu nema mjesta u njihovoj zemlji, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni ovaj tjedan.

Od 2012. stotine je Nijemaca napustilo zemlju kako bi se pridružili skupini ISIL u Siriji i Iraku, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Bedford-Strohm je rekao da sve religije moraju biti kompatibilne s njemačkim demokratskim ustavom.

“Tolerancija, vjerska sloboda i sloboda savjesti moraju se primijeniti na sve religije”, rekao je Bedford-Strohm.

Biskup je dodao da bi islamske zajednice u Njemačkoj trebale biti odgovorne za tu nastavu te dodao kako se nada da će se one organizirati i biti “jasan partner” njemačkoj državi.

Suparništvo i sporovi među islamskim zajednicama kompliciraju napore da se organizira vjerska nastava za muslimane u pojedinim područjima i stvaraju napetosti u odnosima s nekim sveučilištiima na kojima se osposobljavaju predavači za podučavanje islama. 

Izvor: Agencije