Njemački interes nije da se Turska udalji od Evrope

Merkel: 'Izjave turskih zvaničnika nisu u skladu s jakim političkim i društvenim vezama Njemačke i te zemlje' (Anadolija)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako, i pored svih poteškoća i različitih mišljenja, udaljavanje Turske od Evrope nikako nije u interesu njene zemlje.

Ona je u govorila u Bundestagu, gdje se osvrnula na odnose između Njemačke i Turske, prenosi Anadolija.

“U posljednjih gotovo godinu dana, otkad je stupio na snagu dogovor između Evropske unije i Turske, umnogome je smanjen broj poginulih ljudi u Egejskom moru”, kazala je Merkel.

Govoreći o trenutnim problemima između Njemačke i Turske, poručila je da, koliko god Njemačka s ovom zemljom imala različite stavove, ona s vrlo malim brojem zemalja ima, kako je kazala, tako teške, ali istovremeno i raznovrsne odnose kao što je to slučaj s Turskom. 

Osvrnula se i na izjave predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je nedopuštanje turskim ministrima da u Njemačkoj održe skupove i govore o referendumu uporedio s nacizmom.

“Činjenica da su zvaničnici Vlade Turske i predsjednik ove zemlje poredili Njemačku s nacionalsocijalizmom tužna je i potresna”, poručila je Merkel te naglasila kako upoređivanje Njemačke s periodom nacionalsocijalizma mora prestati.

‘Turci u Njemačkoj dio naše zemlje’

Istakla je da takve izjave nisu u skladu s jakim političkim i društvenim vezama Njemačke i Turske, naroda dvije zemlje, kao ni u ekonomskom i NATO partnerstvu.

Dodala je kako je održavanje sastanaka i skupova turskih političara u Njemačkoj moguće pod uvjetom da su ti skupovi ranije najavljeni i odobreni.

“Koliko god u ovim trenucima sve bilo teško i koliko god bilo teško pomiriti se s nekim stvarima, naši interesi u smislu vanjske politike, sigurnosti i geopolitike neće biti u smjeru da se naš NATO partner Turska više udalji od Evrope. Što se nas tiče, moramo uložiti sve napore za odnose između Njemačke i Turske, u skladu s našim vrijednostima i na otvoren način”, rekla je Merkel.

Ona je naglasila kako su Turci koji žive u Njemačkoj dio te zemlje.

“Oni daju doprinos prosperitetu naše zemlje, a isto tako daju doprinos zajedničkom životu”, poručila je njemačka kancelarka.

Izvor: Agencije