Njemački kardinal izvinio se muslimanima

Kardinal Meisner i ranije je davao izjave koje je kritiziralo njemačko društvo (EPA)

Nadbiskup Kelna, kardinal Joachim Meisner izvinio se muslimanskoj zajednici u Njemačkoj, zbog komentara o natalitetu koji je izazvao ogorčenje te vjerske zajednice i zagovornika njemačkog multikulturnog društva.

Kardinal Meisner (80) tvrdi da je hvalio visoku stopu nataliteta mnogih katolika rekavši: “uvijek kažem da jedna od naših porodica, po meni, učini koliko tri muslimanske porodice”.

Kardinal je kasnije zažalio što je iritirao javnost i naveo da “nije bila njegova namjera da uvredi sjedbenike drugih vjerskih zajednica”.

“Moj izbor riječi u ovom slučaju, možda je bio neslavan”, rekao je jedan od najutjecajnijih konzervativnih katoličkih velikodostojnika Njemačke, navodi agencija Tanjug.

Osuda izjave

Kardinal Kelna Joachim Meisner izazvao je kritike njemačkih muslimana izjavom da jedna kršćanska porodica vrijedi koliko i tri muslimanske.

Nakon uvredljive izjave kardinala lokalni mediji počeli su pisati o cijelom događaju. Kardinal je sporne riječi izgovorio na sastanku grupe pod nazivom “Neocatechumenal Way”, navodi agencija Anadolija.

“Jedna vaša porodica vrijedi koliko tri muslimanske”, riječi su kardinala Meisnera, a potvrdio ih je glasnogovornik spomenute grupe Christoph Heckley.

Predsjednik turske islamske zajednice u Njemačkoj Bekir Alboga kritizirao je spornu izjavu te kazao da bi ona podigla mnogo prašine ukoliko bi je izrekao neki imam.

Neprijateljska izjava

Predsjednik Centralnog komiteta muslimana u Turskoj također je kazao kako je sporna izjava neprijateljska te da je suprotna stavovima poglavara katoličkih vjernika pape Franje.

“To je lični stav kardinala Meisnera. Čak i kad bih bio i primoran da shvatim, ne bih da komentiram”, kazala je ministrica federalne Vlade nadležne za migracije, izbjeglice i integracije Aydan Ozoguz.

Meisnerova izjava naišla je također i na osude Partije zelenih.

“Sporne izjave predstavljaju prijetnju za socijalni mir. Kršćanstvo nas uči da poštujemo sve ljude”, navodi se u saopćenju iz ove partije.

Negodovanje Židova

Kardinal Joachim Meisner 2005. godine izazvao je oštre proteste njemačke javnosti usporedivši pobačaj i holokaust.

Židovsko vijeće u Njemačkoj to poređenje shvatilo je kao uvredu “miliona žrtava holokausta”.

Kelnska nadbiskupija odbacila je te optužbe navodeći da je kardinal Meisner samo povukao historijske paralele između “zločina pobačaja” i “velikih historijskih zločina”.

Sam kardinal izvinio se zbog uporedbe, kazavši da je nikada ne bi upotrijebio da je znao da će biti pogrešno shvaćena.

Izvor: Agencije