Njemački konzervativci ne žele azilante s Balkana

Od 180.000 izbjeglica koje su u Njemačku stigle u prvoj polovini godine, gotovo 70.000 njih je s Balkana (EPA)

Konzervativni njemački zastupnici zatražili su nove mjere kako bi se ljude s Balkana odvratilo od traženja azila u Njemačkoj, najjačoj evropskom ekonomiji koja se bori s rekordnim brojem izbjeglica.

Većina ih bježi od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbjeglica koje su u Njemačku stigle u prvoj polovini godine, gotovo 70.000 ih je s Balkana, prenosi Hina.

Brojni dolaze zbog posla i boljeg životnog standarda, no šanse za dobivanje azila su minimalne.

Otprilike 0,1 posto tražitelja azila s Balkana uspjelo je u tom naumu u prvoj polovini 2015, objavilo je Ministarstvo za migracije i izbjeglice.

Sve više azilanata

Očekuje se da će se broj tražitelja azila ove godine udvostručiti na 400.000, s 200.000 godine iz 2014, a administracija ulaže goleme napore da procesuira sve zahtjeve.

Volker Kauder, visoki dužnosnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, rekao je da bi osobe s Balkana bez izgleda za azil trebalo odmah vratiti.

“Ko god dođe s Kosova, trebalo bi ga vratiti nazad u roku od mjesec dana”, izjavio je Kauder listu Die Welt.

Manfred Weber, čelnik Evropske narodne stranke (EPP) desnog centra i član Kršćansko-socijalne unije, smatra da bi trebalo razmisliti o ponovnom uvođenju viza za građane Kosova i Srbije.

“To je jedna od opcija u ovoj situaciji”, rekao je Weber u intervjuu njemačkom radiju.

Sve više ljudi s Kosova traži azil u Njemačkoj otkako im je zbog blažeg režima putovanja lakše stići u EU.

U prvih šest mjeseci primljeno je 29.000 zahtjeva Kosovara za azilom, što ih čini drugom najbrojnijom grupom nakon Sirijaca, u odnosu na 2.000 u istom periodu lani, objavilo je ministarstvo.

Thomas Strobl, visoki dužnosnik CDU-a, smatra da bi Njemačka trebala smanjiti finansijsku pomoć tražiteljima azila kako ih to ne bi još više motiviralo.

‘Sigurne’ zemlje

List Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung piše da je vlada odlučila ranije održati samit o azilantima, pomičući termin s oktobra ili novembra na 9. septembar.

Na dnevnom redu samita je proširenje liste zemalja koje se smatraju sigurnim na Kosovo, Crnu Goru i Albaniju, što znači da njihovi građani više ne bi mogli tražiti azil u Njemačkoj.

Vlasti Njemačke su prošle sedmice objavile su videosnimak kojim poručuju migrantima sa Balkana da imaju male šanse da dobiju azil, te da će im biti naplaćeni troškovi deportiranja.

Četverominutni video koji je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke će biti prikazan u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, a prikazuje ukrcavanje migranata u policijski autobus, a potom njihovo prekrcavanje u avion koji ih vraća u zemlje iz kojih su došli.

Njemačke vlasti se nadaju da će na ovaj način zaustaviti priliv azilanata iz jugoistočne Evrope.

Na videosnimku poručuju: “Ne vjerujte obećanjima da u Njemačkoj možete dobiti azil iz ekonomskih razloga, niti da ćete dobiti imovinske pogodnosti ili zajmove. Pobjednici nisu oni koji će doći Njemačku bez razloga, nego oni koji su im dali lažnu nadu”.

Izvor: Agencije