Njemački konzervativci odbacili Schulzovu viziju Evrope

Čelnik SPD-a Martin Schulz pozvao na stvaranje 'sjedinjenih evropskih država' do 2025. godine (EPA)

Visoki članovi konzervativaca njemačke kancelarke Angele Merkel odbacili su viziju “sjedinjenih država Evrope”, koju su iznijeli čelnici Socijaldemokratske partije Njemačke, s kojima se nadaju formirati vladajuću koaliciju.

Čelnik SPD-a Martin Schulz izjavio je u četvrtak da će njegova stranka dobiti podršku samo jasnom vizijom Evrope i pozvao je na stvaranje “sjedinjenih evropskih država” do 2025. godine.

Konzervativci kancelarke Merkel, koji su izgubili glasače koji su dali povjerenje krajnjoj desnici zbog liberalne migrantske politike, žele da SPD pristane na alijansu s njima u zadnji tren, nakon što su propali pregovori s dvije manje stranke.

Rasprave o održavanju alijanse koja je vladala Njemačkom od 2013. godine trebali bi početi u srijedu, ali izgleda da su dvije stranke sukobljene oko pitanja Evrope, koje će vjerovatno igrati ključnu ulogu u razgovorima.

Konzervativci za jačanje Evrope

Visoki zvaničnik konzervativaca Volker Kauder izjavio je da Schulzov evropski prijedlog predstavlja “opasnost po Evropsku uniju i po odobravanje Evrope od građana”.

Peter Altmeier, šef kabineta Angele Merkel, kazao je da je ta ideja, posebno njen vremenski okvir, nerealna.

U anketi zavoda Emnid za novine Bild navodi se da manje od trećine Njemaca (30 posto) podržava Schulzovu ideju, dok ih skoro polovina (48 posto) odbacuje.

Kauder je izjavio za novine Tagesspiegel kako je neophodno ojačati Evropu, ali je također bitno priznati u ovom momentu da ljudi “vjeruju u pouzdanost koju mogu pronaći u nacionalnim državama”.

“Taj prijedlog također bi ugrozio rad na unifikaciji, koji je jedinstven u svjetskoj historiji, jer većina država članica sasvim izvjesno ne bi učestvovala u stvaranju sjedinjenih država”, dodao je on, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije