Oglasi

Njemački mediji: Gotovo 300 diplomata iz Turske tražilo azil

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča, Turska je uhapsila više od 40.000 ljudi, dok je više od 100.000 otpušteno ili suspendovano u vojnoj i državnoj službi, te privatnom sektoru.
Turska, Njemačka, Zastave, ZastavaTurska je u više navrata vršila pritisak na Njemačku da preda ljude za koje vjeruje da su umiješane u pokušaj pučaEPA - Ilustracija

Gotovo 300 turskih diplomata zatražilo je azil u Njemačkoj nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine, piše njemački list Welt am Sonntag.

Kako navodi, podaci iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je 1.177 Turaka sa diplomatskim statusom ili akreditivima, među kojima su supružnici i djeca diplomata, zatražilo azil u toj zemlji.

Ministarstvo za sada nije bilo dostupno za komentar, prenosi Reuters.

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča, Turska je uhapsila više od 40.000 ljudi, dok je više od 100.000 osoba otpušteno ili suspendovano u vojnoj i državnoj službi, kao i u privatnom sektoru.

Kritika Turskoj

Njemačke stranke otvoreno su kritikovale takve mjere turske vlade, dok je Turska u više navrata vršila pritisak na Njemačku da preda ljude za koje vjeruje da su umiješane u pokušaj puča.

Ipak, zategnuti odnosi NATO partnera blago su se poboljšali proteklih mjeseci.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.