Njemački mediji: Terorizam je među nama

Svako može biti žrtva, bilo gdje: u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži... (Al Jazeera)

U petak navečer u minhenskom tržnom centru napadnuti smo svi mi, svako može biti žrtva, bilo gdje: u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži…

Ovim riječima njemački pisani mediji u subotu komentiraju napad u Minhenu, prenosi Deutsche Welle.

Nica, Vurzburg, Minhen – za samo osam dana tri ubilačka pohoda, od kojih je za prva dva jasno da imaju “islamističku pozadinu”, piše DW i navodi pisanje dnevnika Berliner Zeitung.

“Kada svaki kamion može biti ubilačko oružje, kada mjesto terora može biti svaki voz i svaka prodavnica na periferiji, onda je ispravna ocjena da nema apsolutne bezbjednosti. Apstraktno smo bili svjesni opravdanosti takvog upozorenja. Ali, ovih dana ono postaje konkretno. Rijetko kada nam je jedno saznanje prijetilo da otrgne toliko od životnog kvaliteta.”

Previše mržnje i zaslijepljenosti

Slično piše portal inFranken.de: „”Pariz, Brisel, Nica – Vurzburg, Minhen… Teror se sve više približavao i sada je među nama. Gorka spoznaja: nasilje nas može zadesiti na sve strane – u metropoli jednako kao i u provinciji. Slike koje gledamo na vijestima više nisu strane, nego naše. Odjednom nas to sve direktno pogađa. Pribojavali smo se. Pitanje više nije da li će, već kada će?”

Stuttgarter Zeitung piše da je u svijetu kakav trenutno vidimo previše mržnje i zaslijepljenosti.

“Nepoštovanje vrijednosti ljudskog života toliko je da se u dogledno vrijeme ne možemo nadati poboljšanju. Ta egzistencijalna prijetnja se ne može savladati s više prevencije, više policije, više bezbjednosti ili budnosti”, piše dnevnik.

List navodi da je istih rečenica je već bilo nakon napada u Francuskoj i Belgiji i da je tada njihovo značenje bilo više apstraktno, jer su se odnosile na druga društva.

“Nakon napada u vozu kod Vurzburga od prije nekoliko dana, a najkasnije nakon užasnog napada u Minhenu, jasno je da takve ocjene podjednako važe za Njemačku, kao i za zemlje koje su prethodne bile pogođene terorom”, ocjenjuje list.

Weser-Kurier piše da to nije bio rat bajkerskih bandi, niti obračun dilera ili makroa.

“U petak navečer, u minhenskom tržnom centru, napadnuti smo vi. Jednako kao i u Parizu, Briselu, Nici, Vurzburgu. I to se neće završiti ni nakon Minhena. Sva brutalnost može se vidjeti na kratkom video snimku, na kojem se vidi atentator kako puca na potpuno nevine, slučajne prolaznike. Svako može biti žrtva, bilo gdje: u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži…”

List navodi da je atmosfera zatrovana.

‘Sve do građanskog rata’

“Ništa, apsolutno ništa, ne opravdava napade na civile. Već sada policija traži da se na internetu ne objavljuju slike ili video snimci koji bi napadačima mogli dati informacije o taktici snaga bezbjednosti. Na vidiku su zakoni koji policiji i tajnoj službi olakšavaju, a medijima otežavaju posao. S tim ćemo morati živjeti, barem onoliko dugo dok se u svakom pogledu ne odbranimo od velike prijetnje”, piše taj list.

Westfalen Blatt navodi da je glavni cilj oružane grupe Islamska država Irak i Levant jasan: radikali žele u zapadnim zemljama izazvati sukobe između muslimana i nemuslimana, sve do građanskog rata.

“Od toga smo još uvijek daleko udaljeni. Ali, problemi se već prepoznaju: nepovjerenje prema muslimanima raste, to pokazuju ankete. Sa svakim napadom sve više. Veliki izazov je ne upasti u tu zamku. To nije lako. I kod nas žive mladi muslimani koji su podložni radikalizaciji od propovjednika mržnje. Za to ne moraju ići u džamiju, dovoljan je internet priključak”, zaključuje list.

Izvor: Agencije