Njemački ministar prognozira kraj britanske funte

Wolfgang Schauble: Našu valutu u eurozoni moramo držati stabilnom (EPA)

Britanija će se morati odreći funte i pridružiti zajedničkoj evropskoj valuti “brže nego što ljudi misle”, izjavio je njemački ministar finansija Wolfgang Schauble.

“Euro će na kraju biti zajednička valuta cijele Evropske unije uprkos aktuelnoj krizi u zemljama eurozone”, naglasio je Schauble.       

On je dodao da poštuje odluku Britanije da zadrži funtu, ali opstanak i eventualna stabilizacija eura uvjerit će one koje nisu članice da se pridruže eurozoni.

Fiskalna unija

“To bi se moglo dogoditi mnogo brže nego što neki u Britaniji misle”, kaže Schauble.

Schauble je rekao da će Njemačka i dalje insistirati na porezu na finansijske transakcije za koji London vjeruje da će biti na štetu interesa Britanije.

U međuvremenu, prema dokumentu koji je Daily telegraph jučer objavio, navodi se da je Berlin izradio radikalne planove za jedno novo nametljivo europsko tijelo koje će moći direktno intervenirati u “problematičnim” zemljama.

Bivši britanski premijer John Major upozorio je da rastuća integracija zemalja evrozone prijeti demokratiji u tim zemljama.

On je televiziji Al Jazeera rekao da će bogatije zemlje evrozone predvođene Njemačkom i Francuskom insistirati na “stvaranju fiskalne unije”.

“Fiskalna unija znači zajedničku kontrolu nad budžetima i fiskalnim deficitima”, rekao je Major.

Prema pisanju medija, britanske banke znatno su smanjile davanje kredita zemljama eurozone, posebice onima koje se nalaze u velikim problemima s dužničkom krizom.

U samo tri posljednja mjeseca četiri najveće britanske banke smanjile su za jednu četvrtinu svoje kredite zemljama kao što su Grčka i Španija i sada se kreditni iznos kreće na novou od 12,3 milijarde eura.

Dužnička kriza

Velike banke kao HBSC, Lloyds i Barclays u trećem kvartalu ove godine uvelike su se povukle iz kreditnog poslovanja u Italiji, koja je u međuvremenu najavila dalekosežne reforme u borbi protiv dužničke krize.

Najviše se povukla banka HSBC koja je u potpunosti prekinula kreditiranje poslovanja u Grčkoj, a za kreditno poslovanje sa Španijom i Irskom smanjila je poslove za čak dvije trećine.

Te podatke nije htjela potvrditi niti jedna britanska banka.

Izvor: Agencije