Njemački novinar Deniz Yucel pušten iz zatvora u Turskoj

Ukoliko se Denizu Yucelu dokaže krivica, prijeti mu kazna od četiri do 18 godina zatvora (EPA)

Turska je pustila na slobodu njemačkog  novinara Deniza Yucela, čime je otklonjen jedan od uzroka problema s Njemačkom.

Yucel je dopisnik njemačkih novina Die Welt, a pušten je iz zatvora u Istanbulu nakon jednogodišnjeg pritvora, zbog optužbi za širenje propagande u korist terorističke grupe i pozivanja javnosti na nasilje, javili su turski mediji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je odluku turskog suda da oslobodi njemačkog novinara turskog porijekla i pozvala Ankaru da garantira brz sudski postupak i za druge njemačke državljane koji se nalaze u pritvoru u Turskoj.

“Zadovoljna sam, kao i mnogi drugi, što Deniz Yucel može napustiti zatvor danas. Ima još osoba koje su u pritvoru i nadamo se zbog njih da će imati brz i ustavni pravni proces”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Branit će se sa slobode

Turski sud je prihvatio optužnicu protiv Yucela i odlučio ga pustiti iz pritvora do suđenja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Binali Yildirimom u Berlinu, njemačka kancelarka je u četvrtak izrazila nadu da će proces u kojem je uključen novinar biti okončan brzo.

Yildirim je izrazio očekivanje da će se Yucel što prije pojaviti pred sudom.

Yucel je pušten da se brani sa slobode, ali će protiv njega biti podignuta optužnica, te mu ukoliko se dokaže krivica prijeti zatvorska kazna od četiri do 18 godina zatvora.

Deniz Yucel, 44-godišnji njemački novinar turskog porijekla, optužen je za terorističku propagandu.

On je, između ostaloga, izvještavao o ograničenjima slobode medija u Turskoj.

Izvor: Agencije