Njemački novinar priveden u Turskoj

Angela Merkel je na konferenciji za novinare rekla da su se njemački zvaničnici odmah posvetili rješavanju tog pitanja (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je vlada u Berlinu zabrinuta zbog privođenja njemačkog novinara Volkera Schwencka u Turskoj i dodala da diplomate pokušavaju da riješe tu situaciju.

Odgovarajući na pitanje o tom incidentu, Merkel je na konferenciji za novinare rekla da su se njemački zvaničnici odmah posvetili rješavanju tog pitanja, prenio je AP.

“Ministarstvo vanjskih poslova je u stalnom kontaktu sa svim nadležnim vlastima i nastoji da učini sve da se novinaru omogući ponovo da radi”, rekla je ona.

‘Neprihvatljiv putnik’

Njemački javni emiter Suedwestrundfunk (SWR), objavio je ranije danas da je njihov dopisnik iz Kaira Volker Schwenck zadržan po dolasku na aerodrom u Istanbulu, navodeći da za to nije postojao nijedan razlog.

Schwenk, koji je planirao da otputuje do sirijske granice kako bi intervjuisao izbjeglice, postavio je na Twitter fotografiju dokumenta pod nazivom „Obavještenje – neprihvatljiv putnik”.

Zatim je napisao: „Posljednja stanica Istanbul. Zabranjen ulazak u Tursku. Postoji obavještenje sa mojim imenom. Ja sam novinar. Problem?”

SWR televizija je dio ARD mreže, jedan od dva glavna javna emitera u Njemačkoj. Drugi, ZDF, u sukobu je sa Turskom zbog satiričnog programa o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Prošlog mjeseca njemački sedmičnik Spiegel povukao je svog dopisnika iz Istanbula pošto je Turska odbila da mu obnovi akreditaciju.

Izvor: Agencije