Njemački plan za smanjenje napetosti na tržištu nekretnina

Nekretnine, Stanovi, Njemačka
Samo 44 posto kućanstava posjeduje nekretninu, pa je od ovog rasta imetka profitirao manji broj građana (EPA)

Vlada Njemačke je donijela akcijski plan kojim želi građanima omogućiti lakši pristup stanovima s umjerenom stanarinom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je stanovanje po pristupačnim cijenama proglasila jednim od najvažnijih ciljeva njene vlade.

“Želimo uložiti velike napore kako bi postigli naš cilj, a to je više stanova na njemačkom tržištu nekretnina. To je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja“, rekla je Merkel nakon susreta na vrhu predstavnika politike i ekonomije u kancelarskom uredu na temu stanogradnje u Njemačkoj.

Stanovi koje je moguće platiti

Kao jedan od rezultata sastanka na vrhu, Merkel je najavila gradnju dodatnih 100.000 socijalnih stanova u Njemačkoj.

Ministar finansija Olaf Scholz najavio je lakše finansiranje socijalne stanogradnje, što je nadležnost saveznih država, kroz sredstva iz saveznog budžeta.

“Ono što nam je u Njemačkoj potrebno je više stanova koje je moguće platiti. Stanarine od deset eura po kvadratu (bez režija) građane dovode na rub finansijske izdržljivosti”, rekao je Scholz.

Ministar unutrašnjih poslova i stanogradnje Horst Seehofer je kazao kako je sastanak odaslao “važnu poruku”, koja glasi: veća ponuda, manje cijene.

I do 15 eura po kvadratu

“Ovo je najobuhvatniji plan na polju stanogradnje donesen u Njemačkoj”, rekao je Seehofer, napominjući da se radi o “umrežavanju” svih interesnih sfera na ovom polju.

Stanarine su, posebno u velikim gradovima, posljednjih godina rasle velikom brzinom, a u gradovima poput Minhena ili Hamburga stanarine od 15 eura po kvadratnom metru stana više nisu rijetkost.

Prihvaćeni plan donosi i takozvanu kočnicu rasta stanarina, koja onemogućava drastična podizanja stanarina kod promjene stanara, kao i otežano povišenje stanarina prilikom renoviranja nekretnine.

Izvor: Agencije