Njemački šef diplomatije za jači pritisak na Rusiju

Održavamo politički pritisak na Rusiju i željeli bismo ga dodatno pojačati, kaže Heiko Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je u petak, nakon razgovora s predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, da bi trebalo pojačati politički pritisak na Rusiju zbog njenog angažiranja u Siriji.

Maas je to izjavio dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila mogućnost učešća Njemačke u eventualnom vojnom napadu na Siriju, podsjeća Politico.

“Održavamo politički pritisak na Rusiju i željeli bismo ga dodatno pojačati. Natjerati Rusiju da promijeni svoje ponašanje je preduslov za rješavanje sukoba u Siriji”, naglasio je Maas.

On smatra da, osim “utjecaja Rusije u Siriji, aneksije Krima, napad nervnim agensom na Skripaljove [bivši ruski dvostruki ruski agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, 4. mart u Velikoj Britabiji], kao i hakerski napadi čiji tragovi vode do Moskve, zahtijevaju jasan odgovor Rusije”.

Zapad bi, kako je naglasio, trebalo niti ujedinjen u svom odgovoru.

‘Ozbiljan dokaz za hemijsko oružje’

Ranije je glasnogovornik Vlade u Berlinu Steffen Seibert izjavio da će Njemačka učiniti sve što može kako bi održala politički pritisak na Rusiju zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

On je rekao da postoji “ozbiljan dokaz” koji ukazuje na upotrebu takvog oružja, a kojom je prekršeno međunarodno pravo, istakavši da Njemačka ostaje u bliskom kontaktu sa SAD-om i drugim saveznicima u vezi s pitanjem kako na to odgovoriti, prenosi Reuters.

Glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Maria Adebahr rekla je da se Njemačka saglasila sa saveznicima da upotreba hemijskog oružja ne smije proći nekažnjeno.

Jasno je, navela je glasnogovornica, da hemijsko oružje nije u potpunosti uništeno u Siriji u procesu koji je počeo 2013. godine.

Izvor: Agencije