Njemački SPD podržao pregovore o sastavljanju vlade

Odlukom SPD-a otvoren je put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU naredne sedmice (EPA)

Socijaldemokratska partija Njemačke donijela je na svom stranačkom kongresu u Berlinu odluku o početku pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o mogućem nastavku Velike koalicije.

Glasanje je raščistilo put za pregovore koji mogu riješiti zastoj u koji je zapala evropska privredna supersila nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima u septembru, zakompliciravši parlamentarne kombinacije.

“SPD se osjeća obaveznim kroz pregovore s Unijom CDU/CSU ispitati hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi”, navodi se u dokumentu koji je prihvaćen od većine izaslanika stranačkog kongresa.

Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU naredne sedmice.

Ishod pregovora ‘otvoren’

U dokumentu se izričito naglašava da je ishod pregovora “otvoren”.

Stranka zadržava mogućnost podržavanja manjinske demokršćanske vlade, nastavak dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije ili prijevremene izbore.

“Mi ne moramo biti po svaku cijenu na vlasti, ali mi, isto tako, ne moramo po svaku cijenu biti protiv sudjelovanja u radu vlade”, rekao je uoči glasanja predsjednik SPD-a Martin Schulz.

On je kazao kako se stranka može oporaviti samo ako ponudi jasnu viziju Njemačke i Evrope, koja će raditi u korist njihovih građana, pozivajući na dublju integraciju Evrope i “sjedinjene države Evrope” do 2025. godine.

“Evropa ne funkcionira uvijek u korist svojih ljudi, nego prije prečesto za velike kompanije”, rekao je Schulz, ocrtavajući populističku viziju koja ide daleko preko otvorenosti Angele Merkel za ograničene strukturalne reforme i racionalizaciju birokratije.

U pogledu imigracije, jednog od glavnih razloga propasti prvog pokušaja Merkel da formira koaliciju s liberalima iz FDP-a i Zelenima, SDP se protivi planu konzervativaca da se produži zabrana prava na spajanje porodica za neke azilante.

Moguć dodatni vanredni kongres

“Ne može biti gornje granice prava na zaštitu od rata i progona”, rekao je Schulz izaslanicima, odbijajući zahtjeve konzervativaca za postavljanje granice od 200.000 imigranata godišnje.

Ukoliko pripremni pregovori završe odlukom o početku koalicijskih pregovora, bit će održan dodatni vanredni stranački kongres, na kojem baza mora odlučiti želi li ulazak u pregovore o koaliciji.

Prije glasanja o pregovorima je propao pokušaj SPD mladeži da se isključi mogućnost ponovnog koaliranja s Unijom CDU/CSU.

Pregovori između dvije stranke mogu stvarno početi tek u novoj godini.

Izvor: Agencije