Njemački tenkovi krenuli ka Litvaniji

Sedam decenija od kraja Drugog svjetskog rata, kretanje jedinica njemačke vojske istokom Evrope je osjetljivo pitanje (EPA)

Njemačka je danas počela slati tenkove i drugu opremu u Litvaniju u sklopu misije NATO-a čiji je cilj jačanje odbrane istočne Europe i slanje signala odlučnosti ka Rusiji.

Moskva je okarakterizirala ovaj potez kao čin agresije.

Komanda njemačke vojske objavila je kako šalje 200-tinjak vozila, od čega 30 tenkova, vozom u Litvaniju, zajedno sa 450 vojnika od kojih su prvi stigli prošle sedmice.

Prebacivanje će trajati do kraja februara, javlja Reuters.

Sedam decenija od kraja Drugog svjetskog rata, kretanje jedinica njemačke vojske istokom Europe, pa čak i u misiji NATO-a, ostaje osjetljivo pitanje za Berlin i za ovu regiju.

U ponedjeljak je američka vojska razmjestila hiljade vojnika i teškog oružja u Poljskoj, baltičkim državama i dijelovima jugoistoka Europe u sklopu najvećeg kretanja jedinica od Hladnog rata.

Kretanje je dio strategije koju su prošlog jula dogovorili lideri Alijanse kako bi uvjerili članice koje su nekada bile u sovjetskom bloku i koje su uzbunjene zbog ruskog preuzimanja Krimskog poluotoka od Ukrajine 2014. godine.

Četiri bataljona

NATO, koji čini 28 država, odlučio je razmjestiti četiri bataljona, odnosno između 3.000 i 4.000 vojnika, na sjeveroistok Europe kako bi prikazao spremnost na odbranu istočnih članica od bilo kakve ruske agresije.

Razmještaji su fokusirani na Poljsku, te baltičke države Estoniju, Latviju i Litvaniju koje strahuju kako bi ih Moskva mogla destabilizirati internetskim napadima, teritorijalnim upadima i drugim sredstvima.

Rusija negira takve namjere i opisuje odluke i poteze NATO-a kao agresivne i prijeteće.

Početkom januara, stotine američkih tenkova, kamiona i drugih primjeraka opreme stiglo je brodom u Njemačku, da bi bilo razmješteno željeznicom i cestovnim saobraćajnicama u istočnoj Europi.

Izvor: Agencije