Njemački tužitelj zatražio izručenje Puigdemonta

Španija je zahtijevala izručenje Carlesa Puigdemonta zbog njegove uloge u spornom referendumu (EPA)

Glavno državno odvjetništvo savezne pokrajine Schleswig-Holstein zatražilo je od Visokog suda da dopusti izručenjenje bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, koji se od 25. ožujka nalazi u pritvoru u Njemačkoj, na temelju europskog uhidbenog naloga kojeg je izdala Španjolska, prenose njemački mediji.

“Nakon intenzivne provjere europskog uhidbenog naloga Vrhovnog suda u Madridu, glavno državno odvjetništvo došlo je do zaključka da se radi o opravdanom zahtjevu za izručenjem”, piše u obrazloženju glavnog odvjetništva pokrajine Scleswig-Holstein.

U istom obrazloženju se navodi kako je zbog opasnosti od bijega zatražen i daljnji pritvor.

Također se kaže da kazneno djelo pobune, što je jedan od razloga zbog kojeg Španjolska traži izručenje, doduše ne postoji u njemačkom kaznenom zakoniku, ali da je ovo djelo usporedivo s njemačkim kaznenim djelom veleizdaje.

Konačnu odluku donosi viši sud

Puigdemontu, kojeg je njemačka policije uhitila 25. ožujka nakon prelaska dansko-njemačke granice, španjolsko pravosuđe još predbacuje i pronevjeru javnih sredstava.

Kako je priopćilo odvjetništvo, i za to kazneno djelo postoji ekvivalent u njemačkom zakonu.

Konačnu odluku o Puigdemontovom izručenju mora donijeti Viši zemaljski sud Schelswig-Holsteina u Neumuensteru.

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont uložio je žalbu španjolskom Vrhovnom sudu i zatražio odbacivanje optužbi za pobunu i zlouporabu javnih fondova koje su podignute protiv njega zbog prošlogodišnjeg referenduma o neovisnosti. 

Poručio da se ne predaje

Nedavno je iz njemačkog zatvora, u svom prvom javnom obraćanju od uhićenja, Puigdemont poručio kako se “ne predaje”.

“Neka bude jasno: neću se predati, neću se povući suočen s nelegalnom akcijom onih koji su izgubili na svim izborima ili pak pred arbitrarnošću onih koji su spremni odbaciti vladavinu zakona i prava u ime ‘jedinstva domovine'”, poručio je Puigdemont na svom Twitter profilu. 

Kao zatvorenik Puigdemont nema mogućnost pristupa internetu, iako mu je omogućena upotreba Skypea uz nadzor zatvorskog osoblja.

Stoga je vjerovatno da njegove račune na društvenim mrežama vodi netko od njegovih zatvorskih kolega, prenosi Hina.

Bivšeg katalonskog čelnika španjolske vlasti traže pod optužbom za pobunu i nasilje, zbog čega bi mogao biti osuđen na 30 godina zatvora.

Izvor: Agencije