Njemački Ustavni sud odbio tužbu za Varvarin

Tužba porodica je prošla kroz sve instance njemačkog pravosuđa (EPA)

Njemački Ustavni sud odbio je tužbu koju su podnijele porodice žrtava zračnog napada snaga NATO-a na most u Varvarinu u Srbiji, uz obrazloženje da obeštećenje mogu zahtijevati države, ali ne i privatna lica.

Tužba je odbijena je pred Ustavnim sudom u Karlsrueu, javio je Radio Deutsche Welle. 

U tom napadu poginulo je 10, a povrijeđeno 30 civila, od kojih 17 teško.

Tužba je prošla kroz sve instance njemačkog pravosuđa, a  Ustavni sud sada je stavio tačku na taj slučaj.

U obrazloženju suda navodi se da ne postoji međunarodnopravno zasnovana mogućnost za obeštećenje u ovakvim slučajevima i dodaje da nije dokazana ni povreda pravila službe, kako se navodi u tužbi.

Vojnici nisu prekršili pravila službe

Njemački vojnici, kako je navedno, nisu prekršili svoja pravila službe, jer nije dokazano da su nadležni oficiri bili informirani o konkretnim okolnostima planiranog napada.

Dodaje se da je Njemačka bila uključena samo u “preventivno sastavljanje liste mogućih ciljeva na kojoj jeste bio i varvarinski most”, ali, kako sud smatra, “time nije donijeta odluka o napadu na most”.

Navodi se da ne postoje “opća pravila međunarodnog prava prema kojima pojedinci prilikom kršenja humanitarnog međunarodnog prava imaju pravo na nadoknadu štete”.

Međutim, sudsko vijeće je izričito naglasilo da izbor vojnih ciljeva može biti predmet sudskog razmatranja.

Njemački avioni nisu bili direktno uključeni u napad na most, ali su njemački “avaksi” bili uključeni u osmatračku podršku akcije.

Tek pri donošenju konkretne odluke da se most napadne potrebno je postupiti sa posebnom pažnjom, ali u toj odluci Njemačka nije učestvovala, niti je, kako to nalažu pravila NATO-a, bila obaviještena o predstojećem izvođenju konkretnog napada.

Izvor: Agencije