Njemački vojnik prerušen u izbjeglicu planirao napad

U srijedu je uhapšen vojnik, poručnik, stacioniran u bazi u Hammelburgu (EPA)

Njemački vojnik koji se pretvarao da je sirijski izbjeglica uhapšen je pod sumnjom da je planirao napad motiviran rasizmom, saopćili su tužitelji.

Osumnjičeni (28) nije identificiran, a smatra se da ima “ksenofobičnu prošlost”, rekli su tužitelji, prenosi AFP.

U ovom slučaju obavljena je zajednička operacija njemačke, francuske i austrijske policije, koje su provele racije na 16 lokacija, navodi se u saopćenju tužitelja.

U srijedu je uhapšen vojnik, poručnik, stacioniran u bazi u Hammelburgu.

Istog dana uhapšen je još jedan vojnik, 24-godišnji student i navodni saučesnik, jer je imao u posjedu predmete koji krše zakone o posjedovanju oružja i eksploziva, navodi AFP.

Preuzimanje pištolja

Poručnika je austrijska policija kratko zadržala 3. februara na aerodromu u Beču, kada je pokušao preuzeti napunjen i neprijavljen pištolj, koji je nekoliko dana ranije sakriven u toaletu na aerodromu.

Uslijedila je istraga, nakon čega je utvrđeno da je osumnjičeni u decembru 2015. napravio lažni identitet sirijske izbjeglice.

Registrirao se u prihvatilištu i njemačkoj saveznoj državi Hessen, a kasnije je pokrenuo postupak za politički azil u Bavarskoj, navodi se u saopćenju.

List Welt objavio je da je zahtjev poručnika prihvaćen uprkos tome što ne govori arapski.

Dobio je mjesto u izbjegličkom domu, a od januara 2016. primao je mjesečnu nadoknadu pod lažnim identitetom, navode tužitelji.

“Ovi nalazi i indikacije ksenofobične pozadine vojnika Bundeswehra nagovještavaju da je optuženi planirao ozbiljan zločin, kojim se direktno ugrožavala državna sigurnost oružjem koje je ranije ostavljeno na aerodromu u Beču”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije