Njemačko čišćenje interneta od govora mržnje

Dodatno, ova tri diva će napraviti specijalističke timove kako bi se lakše identificirao govor mržnje (Arhiva)

Internet u Njemačkoj ubrzo će biti nešto “čišći”, jer je Vlada ove države postigla dogovor s tehnološkim gigantima Facebookom, Googleom i Twitterom da u naredna 24 sata izbrišu sav govor mržnje sa stranica iz Njemačke, javlja Reuters.

Najjača ekonomija Evrope bori se sa stalnim prilivom izbjeglica i migranata, kojih je pristiglo blizu milion, pa se njemačka Vlada odlučila boriti protiv sve jačeg rasizma na internetu, koji je dijelom posljedica izbjegličke krize.

Aktuelna kriza u Siriji ne pokazuje znakove ublažavanja, a četiri miliona stanovnika ove bliskoistočne države je već pobjegla.

Dolazak izbjeglica u evropske države izgleda proporcionalan s porastom internetskog rasizma i nacionalizma, naročito prema izbjeglicama.

Stoga Njemačka želi ograničiti takve internetske aktivnosti prije nego izmaknu kontroli.

Sastanci sa francuskim zvaničnicima

Dogovor zvaničnog Berlina s Facebookom, Twitterom i Googleom odnosi se na njihovo brisanje krivično kažnjivih oblika mržnje, poput nagovaranja ljudi da počine nasilna djela, u roku od 24 sata.

Dodatno, ova tri diva će napraviti specijalističke timove kako bi se lakše identificirao govor mržnje.

“Kada se granice slobodnog govora prekrše, kada se to pretvori u izražaj o krivičnim djelima, nagovaranju da se izvode krivična djela i da se prijeti ljudima, takav sadržaj se mora brisati sa interneta. To smo dogovorili, kao pravilo, da se uradi u naredna 24 sata”, kazao je ministar pravde Njemačke Heiko Maas.

Dogovor je došao u interesantno vrijeme za tri američki kompanije, čiji su se predstavnici ranije susreli s francuskim zvaničnicima kako bi razmatrali mjere za borbu protiv govora mržnje, kao i da specifično ciljaju internetske aktivnosti oružane grupe Islamske države Irak i Levant.

Izvor: Agencije