Nobel za fiziku izumiteljima LED sijalica

Japanski naučnici Isamu Akasaki, Hiroshi Amano, i Shuji Nakamura  ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za izum novih, efikasnijih sijalica koje ne zagađuju toliko prirodnu okolinu, plavih LE dioda – LED.

“Sa pronalaskom LED lampi sada imamo dugotrajnije i efikasnije alternative drugim svjetlosnim izvorima”, navodi se u saopćenju Švedske kraljevske akademije nauka koja dodjeljuje nagradu vrijednu osam miliona kruna (1,1 milion dolara). “Kako se četvrtina svjetske struje koristi za osvjetljenje, LED doprinose očuvanju resursa Zemlje”.

Akasaki i Amano sa Univerziteta u Nagoya u Japanu radili su sa Nakamurom, koji sada predaje na Univerzitetu Californija, na stvaranju LED lampe koja emitira bijelu svjetlost, što je ranije zadavalo probleme naučnicima. Nakamura je sada američki državljanin.

Transformacija svjetlosne tehnologije

Nobelove nagrade dodjeljuju se od 1901. za dostignuća u nauci, književnosti i miru i u skladu sa željama tvorca dinamita, biznismena Alfreda Nobela.

Crvene i zelene LE diode proizvedene su još 1960-ih ali je transformaciju svjetlosne tehnologije ova trojka pokrenula početkom 1990-ih izumom plavih dioda, prenose elektronski mediji.

Troje naučnika dobili su Nobelovu nagradu za medicinu u ponedjeljak za otkriće ćelija u mozgu koje su odgovorne za snalaženje u prostoru.

Izvor: Agencije