Nobelovka ljuta jer ju je intervjuirala muslimanka

Suu Kyi bila je suočena sa međunarodnim kritikama zato što nije zauzela snažniju poziciju u slučaju Rohinja (Reuters)

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, koja se borila za uvođenje demokratije u Mijanmaru, ljutito se požalila jer ju je intervjuirala muslimanka, novinarka BBC-ja koja joj je postavila pitanje o maskaru Rohinja muslimana u toj zemlji, otkrio je njen biograf.

„Niko mi nije rekao da će me intervjuirati muslimanka“, navodno je rekla Suu Kyi kada su se kamere ugasile, nakon što je vodila napetu raspravu sa britansko-pakistanskom novinarkom Mishal Husain u intervjuu koji je emitiran u oktobru 2013. godine.

Ovaj incident objavio je Peter Popham, novinar The Independenta i autor nove knjige Dama i generali – Aung San Suu Kyi i borba Burme za slobodu.

‘Nije bilo etničkog čišćenja’

U intervjuu za BBC, novinarka Husain pitala je Suu Kyi o položaju progonjene manjine Rohinja i tražila od nje da osudi masakr muslimana u Mijanmaru, koji su bili izloženu nasilju budista.

Suu Kyi je insistirala na tome da nasilje nije „etničko čišćenje“ i rekla: „Muslimani su bili na meti, ali su i budisti bili izloženi nasilju. Postoji strah na obje strane.“

Popham je pisao o ljutnji Nobelovke u članku za The Independent objavljenom u petak, u kojem je naveo da je tu informaciju dobio od „pouzdanog“ izvora.

Suu Kyi bila je suočena sa međunarodnim kritikama zato što nije zauzela snažniju poziciju u slučaju Rohinja, i zato što se nije obraćala muslimanskim kandidatima na izborima u novembru, potez za koji su stručnjaci rekli da je napravljen kako bi zadovoljio budiste.  

Izvor: Agencije