Nobilo: Nije bilo genocida u Hrvatskoj

Anto Nobilo smatra da će dužina procesa, koji će biti 'dug i skup', zavisiti od broja dokaza koji budu izneseni (Sanjin Struki? / Pixsell)

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo izjavio je kako “genocida nije bilo ni nad Hrvatima, niti nad Srbima na teritoriju Hrvatske u ratu tokom 90-ih godina i zato su i tužba i protutužba pravno neutemeljene”.

On je za beogradski list Danas komentirao raspravu, koja počinje 3. ožujka pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata od 1991. do 1995. godine.

“Bilo bi  pametnije da su tužbe povučene, jer genocida, na svu sreću, nije bilo”, smtra Nobilo.

Po njemu, “pravna situacija je nesporna i proizlazi iz prakse međunarodnih sudova”.

“Od vaganja dviju vlada i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domena prava i ulazimo u sferu čiste politike – tajminga i trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da načine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu”, ukazuje Nobilo.

Nema političke hrabrosti

Na pitanje hoće li do početka procesa doći trenutak kada će tužbe, ipak, biti povučene, Nobilo je odgovorio da “očito taj trenutak, bar što se tiče Hrvatske, nikako da dođe”.

“Hrvatska politika je postavila niz uvjeta pod kojima bi mogla povući tužbu, ali to nisu pravni uvjeti, niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom, poput povratka kulturnog blaga ili zahtjeva za podatke o nestalim osobama. Faktički, traži se ‘elegantan’ politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu”, naglasio je Nobilo.

Prema njegovom mišljenju, “sami političari su svjesni kako su obje tužbe besmislene, ali nitko nema dovoljno političke hrabrosti da ih povuče”. 

“Obje strane su angažirale međunarodne pravne stručnjake, čiji rad puno košta. Postoje i sudski troškovi, koji se moraju plaćati, a Međunarodni sud pravde u Hagu ne radi za džaba”, upozorio je Nobilo, koji smatra da će duljina procesa, koji će biti “dug i skup”, ovisiti o broju dokaza koji budu izneseni.

Zahladnjenje odnosa

Govoreći o utjecaju suđenja na odnose Hrvatske i Srbije, Nobilo je podsjetio kako se “ni sada ne može reći da smo u prijateljskoj, mirnodopskoj fazi, jer je to direktna posljedica rata”.

“Proces je nastavak ratnih događanja iz 90-ih godina i sigurno će dovesti do dodatnog zahlađenja odnosa. Upravo bi trebalo biti suprotno. Srbija je naš susjed, krenula je ka Europskoj uniji, u kojoj je i Hrvatska, pa bi naš interes bio da Srbija uđe u EU i da naši odnosi budu partnerski, prijateljski i srdačni. To će biti teško, ako imamo ovako ozbiljnu parnicu s ovako teškom temom”, zaključio je Nobilo.

Glavna usmena rasprava po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid počet će 3. ožujka.

Predviđeno je da prvo četiri dana argumente izlaže Hrvatska, potom isto toliko i Srbija, nakon čega će Hrvatska iznositi primjedbe na protuargumente Srbije.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnijela još u srpnju 1992. godine, a Srbija je protutužbom odgovorila 18 godina kasnije.

Izvor: Agencije