Nogometašice SFK 2000 žele u Ligu prvaka

Ovih dana u Sarajevu vlada nogometna euforija nakon uspjeha Fudbalskog kluba Sarajevo u Evropi. 

Istovremeno, nogometašice Sarajeva bore se za svoje mjesto pod suncem. Traže prolaz do nokaut faze Lige prvaka na kvalifikacionom turniru u Sarajevu.

Novinar Al Jazeere Marin Veršić razgovarao je sa nogometašicama SFK 2000.

Azra Numanović trenira nogomet 10 godina. Studentica njemačkog jezika i književnosti igra za prvi tim Sarajeva iz čiste ljubavi prema sportu.

“Fudbal kod ženskih, u ženskim timovima, još je zadržao ljepotu poteza, dok se to kod muškaraca pretvorilo u brzinu snagu, jer je to postao biznis jer igraju za novac, a kod nas je zadržao tu ljepotu, kada ljudi dođu na naše utakmice vidjet će tu razliku i vjerujem uživati u našem nogometu”, kazala je Numanović.

Dvanaest puta prvakinje Bosne i Hercegovine, materijalne koristi od nogometa nemaju, a ako se plasiraju u Ligu prvaka, finansijski će moći pokriti tek troškove putovanja.

Po uzoru na kampanju “NE RASIZMU” prvi je put u ovoj zemlji odaslana poruka protiv diskriminacije i netolerancije.

Slađana Milunović iz Misije OSCE-a u BiH je rekla: “A samim time, UEFA i SFK 2000 su podržali napore naših građana koji su ujedinjeni u inicijativu supergrađani i supergrađanke, i koji se kroz 18 koalicija u Bosni i Hercegovini bore protiv izričaja mržnje, predrasuda, incidenata koje doživljavaju u svojim zajednicama.”

Na tribini stadiona Otoka navijanje je bilo fer i glasno.

Poljski sastav pokazao je dominaciju na terenu od početka. Fizički dobro pripremljene, prvo su poluvrijeme zaključile s 2-0. S tribina su imale veliku podršku.

“Mi smo ovdje iz EUFORA iz Butmira i došli smo da navijamo za klub iz Poljske”, kazao je navijač Zenek Novak.

Navijanje za domaće

No većina je navijala za domaću timu.

Dženana Imamović, navijačica SFK 2000, rekla je: “Grupa im je takva kakva jest, trudimo se da ih podržimo da pokažu koliko mogu.”

Sarajke su imale simpatije i samuraja iz dalekog Japana.

“Da, navijam za sarajevski tim”, kazao je Tunsan, navijač iz Japana.

U drugom poluvremenu Poljakinje su povećale prednost i zaključile susret s 3 – 0. Hrvatska reprezentativka Sandra Žigić u poljskom dresu zadovoljna je bila prikazanom igrom njene ekipe. U bogatoj karijeri, nogomet je igrala i u Americi. Ondje se ta igra puno razlikuje.

“Tamo je teretana glavna stvar, i trčanje, maratonsko trčanje, a tehnika je manje bitna, tamo se sve dobiva na snagu”, ocijenila je Žigić.

“Unatoč porazu protiv poljskog Konina, nogometašice Sarajeva, svoj će prolaz u šesnaestinu Lige Prvaka tražiti protiv najboljeg makedonskog odnosno finskog kluba 11. i 14. kolovoza na stadionu Otoka”, izvijestio je Veršić.

Izvor: Al Jazeera