Nogometašice tuže FIFA-u zbog umjetne trave

Američka nogometašica Abby Wambach kaže da pravila moraju biti ista za žene i muškarce (Getty Images)

Grupa najuspješnijih nogometašica u svijetu podnijela je tužbu protiv Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Kanadske nogometne asocijacije (CSA), navodeći rodnu diskriminaciju zbog namjere da se na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene 2015. koristi umjetna trava, ali ne i u takmičenju za muškarce.

U tužbi, podnesenoj pred Tribunalom za ljudska prava u Ontariju, nogometašice navode da se žensko finale treba igrati na prirodnoj travi, ukoliko na travi igraju i nogometaši.

Nadalje, nogometašice smatraju da su izložene većoj mogućnosti povrede ako igraju na umjetnoj travi, te da površina utječe i na način igranja i kretanje lopte.

Jednaki uslovi

”Nadarene atletičarke koje predstavljamo ne žele da sport koji vole bude omalovažen”, rekao je advokat nogometašica, Hampton Dellinger.

 

”Jednaki uslovi takmičenja na Svjetskom prvenstvu su bitka koju nogometašice ne bi trebale pokretati, ali i bitka koje se ne ustežu. Na kraju, uvjereni smo da će pravednost i jednakost nadjačati seksizam i tvrdoglavost.”

Među sportašicama koje su podnijele tužbu su američke nogometne zvijezde Abby Wambach i Alex Morgan, Njemica Nadine Angerer,  Fabiana Da Silva Simoes iz Brazila i Veronica Boquete iz Španije.

U razgovoru za AP prošlog mjeseca, Wambach je rekla da preuzimanje vodeće uloge po ovom pitanju smatra ličnom odgovornošću.

”Moramo ustati i reći, ‘znate šta – ovo nije dovoljno dobro. Ovo nije pravedno i zaslužujemo da se prema nama odnosite jednako, kao i prema muškarcima”, rekla je.

Utakmice Svjetskog prvenstva uvijek su se igrale na prirodnoj travi.

Tužba dolazi nakon što su predstavnici FIFA-e ove sedmice počeli pregled šest stadiona na kojima će se igrati mečevi SP-a u Kanadi od 6. juna do 5. jula sljedeće godine.

FIFA: Nema plana B

Tatjana Haenni, šefica FIFA-inog odjela takmičenja za nogometašice, rekla je da će se SP igrati na umjetnoj travi i da ”nema plana B”.

FIFA je imenovala nezavisnog inspektora koji će provjeriti da li teren na šest stadiona odgovara strogim pravilima svjetskih takmičenja.

Prema pravilima svjetske kuće nogometa, mečevi mogu biti odigrani na umjetnoj travi po specijalnoj dozvoli, što je bio slučaj i sa Kanadom.

Također, svi mečevi u sklopu jednog turnira moraju biti odigrani na istoj vrsti podloge.

Kada se Kanada kandidovala za domaćina Svjetskog prvenstva, pojašnjeno je da bi se finale trebalo igrati na stadionu BC Place u Vancouveru, koji ima 55.000 sjedišta i umjetnu travu.

Ali mnoge nogometašice, uključujući Wambach, protivile su se igranju na umjetnom travnjaku otkako je Kanada proglašena domaćinom SP-a.

U julu su poslale pismo FIFA-i i CSA-i, upozoravajući da su spremne da podnesu tužbu.

Od tada, njihovu kampanju podržale su mnoge poznate ličnosti.

Glumac Tom Hanks, košarkaška zvijezda Kobe Bryant i golman američke nogometne reprezentacije Tim Howard, izrazili su svoju podršku na društvenim mrežama.

Nogometašice kažu da neće bojkotovati mečeve SP-a.

Mnoge od njih vjeruju da bi FIFA i CSA mogle prekriti šest stadiona prirodnim travnjakom.

To se ljetos desilo na stadionu Big House u Michiganu, kada su se susreli Manchester United i Real Madrid.

Iako ovo nije idealno rješenje, nogometašice vjeruju da je bolje od alternative.

”Hoće li ih to malo koštati? Možda. Možda je to kap u moru za FIFA-u, s obzirom na količinu novca koji imaju”, rekla je američka nogometašica Megan Rapinoe.

”Čini se da je njihov stav, ‘Šta nas briga, tako će vam biti’. A kada postoji alternativna opcija, to je frustrirajuće.”

Izvor: Agencije