Nogometni fenomen Zelenortskih otočja

Heldon (bijeli dres) jedan je od rijetkih poznatih nogometaša iz ove afričke države (EPA)

Zelenortski otoci postat će najmanja država čija je nogometna reprezentacija nastupila na afričkom Kupu nacija nakon što se uspjela plasirati eliminiravši Kamerun, a njihov nevjerovatan uspon je kulminacija projekta pronalaska „najvećeg talenta“.

Izbacivanje četverostrukog prvaka Afrike od strane ove države, u kojoj je službeni jezik portugalski, u nedjelju u posljednjem dijelu kvalifikacija najveće je iznenađenje u historiji ovog takmičenja, ali je bilo naznaka u proteklim godinama da bi do njega moglo doći.

Samo prije 10 godina su „Plave ajkule“ (Tubaroes Azul) savladale Mauritaniju 2:0 kod kuće i upisale prvu pobjedu u zvaničnim međunarodnim utakmicama takmičarskog tima, a trenutno su 51. tim na rang listi Svjetske nogometne asocijacije FIFA.

„Došlo je do odluke Nogometnog saveza da pokrene projekat potrage najboljih talenata koji su na raspolaganju i, nakon mnogo godina marljivog rada, uspjeli smo doći do ovog rezultata“, kazao je Joao de Deus, trener portugalskog drugoligaša Oliveirensea, koji je bio selektor Zelenortskih otoka 2008. i 2009. godine.

Istraživanjem velikog broja potomaka iseljenika koji su napuštali ovaj afrički arhipelag u proteklih 100 godina, nogometna vještina Zelenortskih otoka uveliko je nadmašila kapacitet svojih 500.000 stanovnika.

„Blizu 90 posto naših igrača su članovi timova iz Europe, iz Portugala, Španije, Francuske, Holandije i drugih država“, izjavio je selektor Lucio Antunes u nedavnom telefonskom intervjuu za agenciju Reuters.

„Ovo su profesionalni nogometaši koji očajnički žele pokazati šta mogu uraditi na afričkom Kupu nacija. Bilo je lako raditi sa njima zbog njihovog iskustva i želje.“

Bajkoviti element

Dok skoro svi reprezentativci Zelenortskih otoka igraju u stranim klubovima, i dalje ostaje neki bajkoviti element priče njihovog put od novajlija u kvalifikacijama za afričko nogometno prvenstvo u posljednjih 10 godina.

Antunes je na dugom odmoru jer inače radi kao kontrolor zračnog saobraćaja, a većina igrača je malo poznata van domovine. Heroj od nedjelju Heldon, koji je postigao jedini gol (Kamerun slavio 2:1, u prvom meču bilo 2:0 za Zelenortske otoke) i koji igra za portugalski Maritimo, te Ryan Mendes iz francuskog prvoligaša Lillea su među izuzecima.

Poznatiji nogometaši koji potiču sa arhipelaga su Nani (Manchester United) i Rolando (Porto) koji igraju za Portugal, te bivši reprezentativac Švedske Henrik Larsson čiji otac potiče iz ove afričke države.

Zelenortski otoci, koja su više pustinjska nego tropska nacija, nalaze se pored zapadne obale Afrike. Nezavisnost od Portugala su dobili sredinom 1970-tih, ali međunarodnu utakmicu su igrali tek desetak godina kasnije.

Ova afrička države je član FIFA-e od 1986. godine, prvi put je učestvovala u kvalifikacijama za afrički Kup nacija 1992. godine – dvije godine nakon što je Kamerun postao prva država sa ovog kontinenta koja se plasirala u četvrtfinale nekog svjetskog prvenstva.

No, u nedjelju su izgledali kao veterani međunarodnih duela, poigravali se sa domaćinima u Kamerunu i izborili mjesto na finalnom turniru koji je na programu naredne godine u Južnoj Africi.

Izvor: Agencije