Nogometni savez BiH: SIPA nije upala u naše prostorije

Bh. mediji su javili da je SIPA istraživala koga je N/FSBiH vodio u Brazil (EPA)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine i drugih nadležnih organa, na osnovu nekoliko prijava koje su podnesene Tužilaštvu Bosnie i Hercegovine i drugim tužilaštvima, zatražili su od Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FSBiH) informacija i dokumentacije vezane za te prijave, ali nije bilo nikakvog upada u prostorije Saveza, saopćeno je u utorak iz N/FSBiH.

Time su reagirali na izvještaje nekih medija o navodnoj istrazi koju u Savezu, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, provode pripadnici SIPA-e te tvrdnjama da je tom prilikom izuzeta određena dokumentacija vezana za troškove učešća reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prošle godine, što su potom prenijeli i brojni portali.

“Razloga za upad pripadnika SIPA-e nije bilo, jer N/FSBiH nikada nije krio finansijske podatke o troškovima učešća reprezentacije Bosne i Hercegovine i spiskovima putnika koji su kao članovi zvanične delegacije ili gosti N/FSBiH putovali u Brazil”, navodi se u saopćenju.

Precizira se i broj putnika koji su, u okviru zvanične delegacije i kao gosti Saveza, putovali u Brazil.

Plaćanje troškova je, kako se navodi, izvršeno putem zvanične partnerske agencije Centrotours iz Sarajeva, a na fakturama se nalaze evidentirana imena svih putnika na SP čije troškove je platio N/FSBiH.

 

“Svi aranžmani i transakcije obavljeni su zakonito i transparentno, prema pozitivnim propisima FIFA [Svjetska nogometna asocijacija], važećem cjenovniku, te apsolutno nema osnova za tvrdnje o navodnim sumnjivih putovanjima, bilo da se radi o putovanju reprezentacije na pripreme u SAD, ili kasnijem putovanju u Brazil”, piše u saopćenju.

“Tačno je da su pripadnici SIPA-e u ranijem periodu, drugim povodima, tražili podatke o poslovanju N/FSBiH. Svi dokumenti su tada bili na raspolaganju. Također, tačno da su neki zvaničnici N/FSBiH u periodu prije suspenzije N/FSBiH bili predmetom sudskih postupaka, s izrečenim pravosnažnim presudama. No, niko od njih nije dio sadašnje administracije N/FSBiH i neprimjereno je njihove slučajeve vezivati za trenutno poslovanje N/FSBiH”, ističe se u saopćenju Saveza.

Navode i kako je, “prvenstveno radi informiranja javnosti i stavljanja tačke na priče o navodnim mutnim radnjama vezanim za učešće na SP-u u Brazilu, što uporno sugeriraju neki mediji”, cijeli postupak proveden u skladu s važećim procedurama i pravilima.

“Nema nikakve misterije vezane za put u Brazil. Također, nikada ranije pripadnici SIPA-e nisu tim povodom tražili dokumentaciju od NS/FS BiH. Od istražnih organa to je jednom učinjeno od strane pripadnika FMUP-a [Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta Federacija Bosne i Hercegovine] i dokumentacija im je uredno data na uvid”, zaključuje se u saopćenju Saveza.

Izvor: Agencije