Nokia se vraća proizvodnji mobitela

Novi uređaji imat će operativni sistem Android (EPA)

Finski proizvođač telekomunikacione mrežne opreme Nokia saopćila je da planira globalni povratak na tržište mobitela, na kojem je nekada bila lider. 

Nokia će “dati kompaniji HMD Global Ltd. ekskluzivnu globalnu licencu da pravi mobilne telefone i tablete sa brandom Nokije u sljedećih deset godina”, saopćeno je. 

Kao dio tog procesa, HMD Global i njegovi tajvanski partneri, FIH Mobile i FoxConn Technology Group, preuzet će za 310 miliona eura mobilno poslovanje Nokije kojeg je ranije kupio Microsoft, navodi se. 

Nokia je bila svjetski lider u proizvodnji mobitela između 1998. i 2011. pozicija koju je nakon toga preuzeo Samsung jer finska kompanija nije uspjela da odgovori na ubrzani razvoj pametnih telefona. 

Uređaji na Androidu

Zbog toga je Nokia 2011. godine preuzela Windows platformu za svoje mobitele, što se pokazalo kao neuspjeh, prenose agencije. Novi uređaji imat će operativni sistem Android. 

Microsoft je 2014. kupio Nokijin biznis proizvodnje mobilnih uređaja za 7,2 milijarde dolara.

Microsoft je prilikom sklapanja ugovora najavio da će smanjiti troškove za 600 milona dolara godišnje u roku od 18 mjeseci te da će otpustiti 18.000 ljudi.

Izvor: Agencije