Nordijske zemlje: Mađarska mora prihvatiti izbjeglice

Nordijske zemlje izražavaju zabrinutost zbog odbijanja Budimpešte da prihvati izbjeglice (EPA)

Nordijske zemlje zatražile su od Evropske komisije da donese “potrebne mjere” kako bi Mađarsku obavezala da prihvati tražioce azila, koji su se prvi put prijavili na njenoj teritoriji.

U pismu datiranom  9. septembra, čiju je kopiju dobio AFP, Danska, Finska, Island i Švedska izražavaju “veliku zabrinutost” zbog odbijanja Budimpešte da u skladu s Dablinskim ugovorom prihvati izbjeglice.

Po tom ugovoru, izbjeglice trebaju zatražiti azil u prvoj zemlji u šengenskom prostoru u kojoj daju otiske prstiju i zemlja članica mora obraditi njihov zahtjev.

No Mađarska već nekoliko mjeseci odbija izvršavati svoje obaveze, na što ju pozivaju evropske zemlje, upozoravaju nordijske zemlje u pismu u kojem donose i kopiju tipskog dopisa koji šalje Budimpešta.

“Obavještavamo vas da (…) ne možemo prihvatiti nikakav premještaj (u Mađarsku) na ime Dablinskog ugovora. Molimo vas da otkažete svaki premještaj koji je u toku i molimo vas da ubuduće ne planirate premještaje u Mađarsku na temelju tog ugovora”, navodi se u dokumentu.

Nepoštivanje evropskih zakona

Nadležni ministri nordijskih zemalja ocjenjuju da je takvo stajalište “nepoštovanje evropskih zakona” i pozivaju evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopoulosa da “odmah reagira”.

“Važno je da evropske zakone, pa tako i Dablinski ugovor, primjenjuju sve zemlje članice. U protivnom se moraju donijeti mjere” kojima će se na to prisiliti, upozoravaju potpisnici pisma.

Mađarska vlada se brani, poručujući da po Dablinskom ugovoru zahtjeve za azil treba obraditi zemlja u kojoj izbjeglica ulazi u EU te predbacuje Grčkoj da ne izvršava svoj dio ugovora.

Mađarski premijer Viktor Orban organizira 2. oktobra referendum protiv raspodjele izbjeglica u Evropskoj uniji, uz podršku masovne i žestoke kampanje Vlade protiv imigracije.

Izvor: Agencije