Nordijske zemlje pojačavaju vojnu saradnju

Finska je saopćila prošle sedmice da planira vojne vježbe velikog obima s nordijskim zemljama (EPA)

Nordijske zemlje usaglasile su se da pojačaju vojnu saradnju i razmijene više informacija iz zračnog nadzora, jer su zabrinute intenziviranim ruskim vojnim aktivnostima.

Nordijske zemlje povećale su ulaganja u vojsku, međusobnu saradnju kao i onu s NATO-om od ruske ankesije Krima u 2014. godine.

“Takva situacija predmet je zajedničke brige nordijskih zemalja. Mi namjeravamo osnažiti našu vojnu saradnju kako bismo se bolje bavili sigurnosnim brigama”, izjavio je finski ministar odbrane Jussi Niinisto na konferenciji za novinare.

Konferencija je uslijedila nakon njegovog sastanka sa švedskim, danskim i norveškim kolegama i s predstavnikom Islanda.

Nabavka vojne opreme

Kazao je da će sporazum o razmjeni novih izviđačkih podataka “pozitivno doprinijeti svjesnosti situacije”, kao i sigurnosti letova.

Nordijske zemlje optužuju Rusiju da je u više navrata kršila njihov zračni prostor u proteklih nekoliko godina.

Zemlje su se, također, dogovorile da sarađuju u nabavci vojne opreme i da planiraju koristiti zajedničku nordijsku borbenu uniformu.

“Posmatramo agresivnu Rusiju, koja jača svoje snage, obnavlja svoje materijale, postavlja nove rakete u Kalinjingradu… To je nova slika u našem djelu svijeta”, izjavio je danski ministar odbrane Claus Hjort Frederiksen.

Kaliningrad leži između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru.

Ostali ministri izjavili su da Rusija ne predstavlja trenutnu prijetnju.

Regija Baltičkog mora zona je povišenih napetosti između Moskve i Zapada.

Rusija je pojačala vojne aktivnosti u baltičkoj enklavi Kaliningradu i kritizirala je NATO zbog postavljanja raketnog štita u istočnoj  Evropi.

Vojne vježbe velikog obima

Norveška, Danska i Island su članice NATO-a, dok su Švedska i Finska – koje dijele granicu s Rusijom dugu 1.340 kilometara – ostale vojno nesvrstane.

Finska je saopćila prošle sedmice da planira vojne vježbe velikog obima s nordijskim zemljama, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima već u 2020. godini.

Ministri će se sastati u Helsinkiju u utorak sa Sjevernom grupom, koja uključuje Veliku Britaniju, Holandiju, Njemačku, Poljsku i baltičke države.

Američki ministar odbrane James Mattis također će se pridružiti sasatanku, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije