Norveška dobila manjinsku vladu

Čelnice Napredne, Konzervativne i Liberalne stranke poslije četiri mjeseca postigle dogovor o formiranju vlade (EPA)

Tri stranke sastavile su manjinsku vladu u Norveškoj četiri meseca nakon parlamentarnih izbora.

Premijerka Erna Solberg izjavila je u nedelju u Oslu da će se nova vlada fokusirati na stvaranje radnih mesta i smanjenje siromaštva.

“Naći ćemo dobra, zajednička rešenja za Norvešku”, kazala je.

Manjinsku vladu čine premijerkina Konzervativna stranka, desničarska populistička Napredna stranka i Liberalna stranka. Podržavaju je demohrišćani.

Čelnik Napredne stranke Siv Jensen izjavio je da će Norveška pooštriti svoju imigracionu politiku, uključujući relokaciju članova porodica, strožije uslove za norveško državljanstvo i zabranu burke.

Manjinske vlade uobičajene su u Norveškoj. Nova vlada u kojoj su tri stranke ima 84 mesta u parlamentu, a za većinu je potrebno 85.

Istorijski drugi mandat Konzervativaca

Konzervativci su osvojili drugo mjesto na izborima u septembru. Iako je Solberg željela da demohrišćani uđu u vladu, oni su odbili saradnju s Naprednom strankom i odlučili su se da će umesto toga dati podršku vladi.

U norveškoj istoriji nijedan konzervativni premijer do sada nije osvojio dva uzastopna mandata.

Norveška privreda oporavlja se od krize izazvane oštrim padom cena nafte, ali je taj sektor izgubio pedeset hiljada radnih mjesta od 2013. do 2016. godine. Vlada je posledice toga neutralisala smanjenjem poreza, ali se sve više čuju glasovi da je potrebno transformisati privredu, jer je previše zavisna od nafte.

Solberg je uspela neutralisati i drugu veliku krizu u svom mandatu, veliko povećanje broja imigranata. Istorijski imigracioni talas koji je 2015. uzdrmao Europu zahvatio je i Norvešku, zemlju s 5,3 miliona stanovnika gde je te godine bilo više od 30.000 zahteva za azil.

Evropa je od tada zatvorila svoje granice, a Norveška pooštrila uslove uvjete useljavanja i talas izbeglica u zemlju je zaustavljen.

Izvor: Agencije