Oglasi

Norveška isključila analogni FM radio signal

Tranzicija se tiče isključivo državnih radio stanica i najveći dio lokalnih radija i dalje emitira na FM-u.
Manje od polovine norveških vozača može slušati DAB u automobiluEPA

Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB) i tako, uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svijetu koja je isključila nacionalno emitiranje na FM-u.

U skladu s prethodno usvojenim rasporedom, najsjeverniji regioni i teritorija Svalbard na Arktiku su u četvrtak ujutro prešli na digitalni radio, saopćila je radijska grupa Digitalradio Norge.

Prelaz na digitalni radio, započet 11. januara, omogućit će, prema riječima pristalica, bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cijenu.

Ipak, ta tehnologija je kritizirana zbog tehničkih problema, nedovoljne pokrivenosti teritorije i visoke cijene za korisnike, koji moraju kupiti nove prijemnike ili adaptere po cijeni od 100 do 200 eura.

Trenutno, prema podacima DRN-a, manje od polovine norveških vozača može slušati DAB u automobilu.

Pad broja slušalaca

Jedno istraživanje je pokazalo da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio u posljednjih godinu dana opao za 10 posto, a državni radio NRK je izgubio 21 posto slušalaca.

"Ovo je velika promjena i moramo dati vremena slušaocima da se priviknu na digitalni radio", rekao je direktor DRN-a Ole Jergen Torvmark.

Tranzicija se ticala isključivo državnih radio stanica i najveći dio lokalnih radija i dalje emitira na FM-u.

U narednim godinama se ta promjena očekuje i u Švicarskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.