Norveška jača flotu vojnih aviona lovcima na podmornice

Narudžba od 1,15 milijardi američkih dolara će naići na veoma malen politički otpor (Reuters)

Vlada Norveške planira naručiti od američke kompanije Boeing pet aviona P-8A Poseidon kako bi ojačala kontrolu svojih granica i obala, te mogla odgovoriti na buduće izazove sigurnosti, objavilo je Ministarstvo odbrane ove skandinavske države, inače članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO), prenose agencije.

Nakon dogovora u norveškom Parlamentu da se dugoročno povećaju izdvajanja za vojsku, narudžba od 1,15 milijardi američkih dolara će naići na veoma malen politički otpor.

Duga norveška morska granica sa susjednom Rusijom ponovo se našla u pažnji vojnih analitičara i planera zvaničnog Osla nakon što je Rusija anektirala ukrajinsku regiju Krim, podsjećaju agencije.

Norveške teritorijalne vode se također pružaju sve do Arktika.

Trenutni i budući izazovi

Susjedne skandinavske države Švedska i Finska, koje nisu u NATO-u, također su izrazile zabrinutost zbog upada ruskih podmornica i drugih vojnih plovila.

„Nova sigurnosna situacija povećava naše zahtjeve za sigurnosnim oprezom u našoj okolini. Moramo ojačati naše sposobnosti da se nosimo sa trenutnim i budućim izazovima“, kazala je ministrica odbrane Norveške Ine Eriksen Soereide.

„Uvođenje letjelica Poseidon je ključno za Norvešku da zadrži vodeću poziciju i ekspertizu na strateškim stvarima na sjevernim područjima.“

Ovi avioni, koji se koriste za potragu i „lov“ na podmornice, zamijenit će trenutnu norvešku flotu za ove namjene, a čine je šest aviona P-3 Orion i tri aviona DA-20 Jet Falcon. Boeingovi avioni trebali bi biti isporučeni 2021. i 2022. godine.

Izvor: Agencije