Norveška obustavlja nove dozvole za izvoz oružja Saudijskoj Arabiji

Oslo odbija reći je li odluka o zabrani izvoza oružja djelomično motivirana ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija (EPA)

Norveška je objavila da obustavlja nove dozvole za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju nakon nedavnih događaja u zaljevskoj zemlji i situacije u Jemenu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odbio je reći je li odluka djelomično motivirana ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu 2. novembra, prenosi Hina.

“Odlučili smo da u sadašnjoj situaciji nećemo dati nove dozvole za odbrambeni materijal ili višenamjenske robu u vojne svrhe Saudijskoj Arabiji”, rekao je ministar vanjskih poslova Eriksen Soereide u izjavi.

Njemačka je prošli mjesec rekla da će prekinuti izvoz oružja Saudijskoj Arabiji sve dok se ne razjasni Khashoggijevo ubistvo.

Norveška objava stigla je sedmicu dana nakon što je ministar vanjskih poslova pozvao saudijskog ambasadora u Oslu radi protesta protiv Khashoggijevog ubistva.

Ubistvo Khashoggija

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija insistirala je više od dvije sedmice na tome da je on izašao iz konzulata da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči, a zatim su saudijski tužioci okarakterisali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

Rijad je objavio da je 18 osoba uhapšeno, a pet viših vladinih službenika otpušteno u okviru istrage o tom slučaju.

Turska optužuje Saudijsku Arabiju da je na dan ubistva Khashoggija poslala u Istanbul tim od 15 ljudi, zadužen da ubije novinara, i potom pokušala prikriti zločin.

“Odluka (da se obustave dozvole) je donesena nakon obuhvatne procjene događaja u Saudijskoj Arabiji i nejasne situacije u Jemenu”, stoji u izjavi ministarstva vanjskih poslova.

Saudijska Arabija vodi koaliciju snaga protiv pokreta Husi povezanog s Iranom, u sukobu zbog kojeg je jemenski narod na rubu gladi.

Izvor: Agencije