Norveška: Rus pritvoren zbog sumnje da je špijun

Ponašanje ruskog državljanina na dvodnevnoj konferenciji u zgradi norveškog Parlamenta potaklo je parlamentarne službenike da pozovu obavještajnu agenciju (EPA)

U Norveškoj je uhapšen ruski državljanin (51) zbog sumnje da se bavio špijunažom tokom konferencije o jačanju saradnje između evropskih parlamentarnih administracija, saopćila je danas njegova advokatica Hege Aakre.

Ona je norveškoj novinskoj agenciji NTB rekla kako je njenog klijenta, čiji identitet nije otkriven, u petak uhapsila i ispitala norveška nacionalna obavještajna agencija PST, prenosi AP.

Ruskom državljaninu određen je pritvor od dvije sedmice, a Aakre je kazala kako je njen klijent negirao da je bilo šta loše uradio.

Kako se navodi, njegovo ponašanje na dvodnevnoj konferenciji, potaklo je parlamentarne službenike da pozovu obavještajnu agenciju.

Reakcija ruskog ambasadora

„Uhapšen je u petak navečer na aerodromu u Oslu i u subotu stavljen u pritvor“, potvrdio je za agenciju AFP Trond Hugubakker, direktor komunikacija PST-a.

Dodao je kako je osumnjičeni agent optužen za špijuniranje tokom seminara gdje su bili predstavnici 34 države.

Skup koji je organizirao Evropski centar za parlamentarno istraživanje i dokumentaciju, održan je u norveškom parlamentu u Oslu.

Ruski ambasador u Norveškoj Teimuraz Ramišvili kritizirao je pritvor Rusa na svojoj Facebook stranici, kazavši kako je hapšenje izvršeno sa „smiješnom izlikom“.

Izvor: Agencije