Norveška šalje osuđenike u holandski zatvor

Norveška je ostala bez slobodnih ćelija za zatvorenike. Zbog toga je osuđenike počela da šalje u zatvor koji iznajmljuje od Holandije.

Ali, dogovor između dvije vlade naišao je na protivljenje aktivista, kao i pojedinih zatvorenika, javlja Nadim Baba, novinar Al Jazeere.

Zatvor Norgerhaven nalazi se na sjeveru Holandije, a brojne ćelije su jednako opremljene, televizorima i frižiderima. 

Donedavno je u zatvoru bilo smješteno blizu 300 Holanđana, ali sada je dio norveškog zatvorskog sistema. Holandski zvaničnici ove sedmice su norveškim simbolično predali kontrolu nad ustanovom čiji zaposlenici mjesecima pohađaju posebnu obuku.

Klaas Dijkhoff iz Ministarstva pravosuđa Holandije je rekao: “Zatvorom upravlja Norveška, pa se u njemu primjenjuje norveški zakon. Osoblje je holandsko i moralo je učiti norveške zakone i običaje. Ako bude problema, bit će rješavani u skladu sa norveškim zakonom.”

Norveška se obratila Holandiji zbog nedostatka mjesta u zatvorima. Osuđenici iz Belgije služe kazne u jednoj ustanovi na jugu Holandije već pet godina, što je projekt koji se pokazao veoma uspješnim.

Norveški ministar pravosuđa Anders Anundsen priznaje da će porodicama norveških zatvorenika biti teže da ih posjećuju, ali poriče da će to biti veliki problem.

Problemi zatvorenika

“Ako pogledate mapu, vidjet ćete da su neke od ustanova u Norveškoj udaljenije od Norgerhavena. Zato mislim da to neće biti veliki problem”, rekao je on.

Norveška gradi nove zatvore, ali, dok se čeka da budu osposobljeni, prvi zatvorenici već se prebacuju u Holandiju.

“Iako norveški zatvorenici neće imati sve pogodnosti koje su imali holandski; kao što je uzgoj povrća u vlastitom vrtu; mogu koristiti mjesta poput teretane. Ali nisu svi sretni zbog premještanja ovamo”, javlja Baba.

U holandskom Senatu, koji je odobrio dogovor, jedna opoziciona političarka kaže da se njime krše osnovna prava zatvorenika.

Anneke Wezel, senatorica iz Socijalističke partije, rekla je: “Zatvorenici nisu roba ni životinje koje mogu prebacivati gdje žele. I oni imaju prava. Možda bi htjeli češće viđati svoje prijatelje, porodice ili advokate”.

Većina zatvorenika dobrovoljno se prijavila za premještanje u Holandiju, ali nisu svi. Ipak, svima će biti omogućeno da posljednji dio kazne odsluže u Norveškoj.

Sve u svemu, obje vlade smatraju da će od ovog projekta koristi imati sve strane.

Izvor: Al Jazeera