Norveška udruženja osudila zahtjev za zatvaranje Al Jazeere

Udruženja su izrazila veliko razočarenje zbog, kako su napisali, 'napada na jedno od glavnih ljudskih prava' (Al Jazeera)

Novinarska udruženja iz Norveške, koja predstavljaju hiljade medijskih radnika, žestoko su kritizirala kampanju predvođenu Saudijskom Arabijom, a kojom se želi zatvoriti mreža Al Jazeera i druge medijske kuće u Kataru.

U zajedničkom saopćenju su se Norveška medijska asocijacija, Norveške unija novinara i Asocijacija norveških urednika pridružile velikom broju medijskih i trgovinskih organizacija koje su izrazile podršku emiteru sa sjedištem u Kataru.

Veliko razočarenje

“Organizacije koje su potpisale saopćenje snažno ohrabruju vlasti Saudijske Arabije da poštuju činjenicu da mediji, urednici i novinari svaki dan doprinose tome da ljudi u arapskim zemljama i ostalim dijelovima svijeta budu informirani o tome šta se događa“, napisala su tri udruženja u saopćenju.

Udruženja su izrazila veliko razočarenje zbog, kako su napisali, “napada na jedno od glavnih ljudskih prava“. Traže da se poštuju slobode izražavanja i štampe.

“Ističemo da su Bliskom istoku, kao i ostalim dijelovima svijeta, potrebne medijske kuće, kako bi izvještavale o vijestima i trenutnim događanjima, te kako bi dale javnosti informacije i pozadinsku analizu o tome šta, kada, kako i zašto se dešavaju.  Zabrana bilo kojeg medija je nečuven pokušaj cenzure javne debate. U svijetu punom konflikata, sloboda štampe je važnija nego ikada“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera