Norveški specijalci angažovani protiv ISIL-a

Parlament mora odobriti akcije norveške vojske u Siriji (Reuters)

Norveška će poslati 60-ak vojnika, među kojima će se nalaziti i pripadnici specijalnih snaga, za obuku, savjetovanje i operativnu podršku sirijskim borcima koji se bore protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant, saopćila je u ponedjeljak premijerka te zemlje Erna Solberg.

Solberg je izjavila da će vojnici biti bazirani u Jordanu, a ukoliko treba da rade na teritoriji Sirije, morat će se konsultirati norveški parlament, prenosi Srna.

Norveška je prethodno poslala 120 vojnika u Irak kako bi pomogla u obuci iračkih i kurdskih snaga koje se bore protiv ISIL-a u sjevernom Iraku.

Nove akcije

Ti vojnici se još nalaze u Iraku.

Ova odluka je uslijedila sedam dana nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile pojačanje svojih kopnenih trupa u Siriji od početka građanskog rata.

Američke oružane snage provode kampanju zračnih udara protiv grupe Islamska država Irak i Levant od 2014. godine na teritoriji Iraka i Sirije, ali je njihova efikasnost u Siriji ograničena zbog nedostatka saveznika na terenu, u zemlji u kojoj građanski rat traje već pet godina.

Izvor: Agencije