Nova ‘Crna knjiga’ neprijatelja sistema u RS-u

Dodik je najavio da će ignorisati opštine u kojima SNSD nije pobijedio na lokalnim izborima (Reuters)

„SNSD će se pozabaviti svima onima i sastaviti listu imena – Crnu knjigu, svih onih koji su ikada i na bilo koji način naštetili SNSD. Opštine u kojima nismo pobijedili, neće biti naš prioritet, vidjećemo da li će tamo uopšte odlaziti naši ministri i kako ćemo održavati bilo kakvu komunikaciju sa njima, sve dok se stanje u tim opštinama u kojima nismo na vlasti ne konsoliduje“.

Ovo je samo dio govora predsjednika entiteta Republika Srpska i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika sa sjednice Glavnog odbora ove stranke.

Ovakve liste nisu prve, a kako se čini – nisu ni posljednje.

Prve je sastavljao generalni sekretar stranke, Rajko Vasić- posljednji ministar informisanja u Vladi RS, koji je sugerirao predsjedniku onomad – ko je podoban, a ko nepodoban.

Knjiga ‘izdajnika’

Nakon toga na red je stigla cijela knjiga potencijalnih „izdajnika“ pod nazivom „Rušenje Republike Srpske – teorija i tehnologije prevrata“, autora Stefana Karganovića. Ovo svojevrsno izdvajanje i javno imenovanje „neprijatelja ustavnog poretka“ sa imenima političara, novinara, intelektualaca, objavljeno je na oficijelnoj internetskoj stranici SNSD-a.

Karganović je svojevremeno tvrdio da u RS-u djeluju lažne nevladine organizacije „koje treba da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka“.

Nikakvih nereda bilo nije, kao ni „urušavanja ustavnog poretka“, iako je od objavljivanja ovog pamfleta prošlo skoro četiri godine.

Pitanje zaštite onih koji su se našli na listi, kako su je u Banja Luci zvali – listi za odstrel, nikada nije ni pomenuto.

Gdje nestaju ljudska prava u sistemu koji sopstvene građane naziva „izdajnicima“, javno ih „targetira“, a politička prava postaju samo dio mlake borbe u zaštiti sopstvenih interesa? Ko određuje „podobnost“ i „nepodobnost“ onih gotovo 50 posto stanovnika ovog bh. entiteta koji nisu podržali SNSD i Milorada Dodika?

Sistem represije

Banjalučka novinarka Gordana Katana smatra da je skandalozna najava da se ne kontaktira sa opštinama u RS u kojima na vlasti nije SNSD.

„Dodik se ponaša upravo onako kako se ponašao u vrijeme predizborne kampanje, a to je sistem represije u kojem nenarodno dijeli i ljude i opštine na one gdje je SNSD, te na one na koje SNSD nema uticaja. U entitetu RS dominira sistem represije i prema pojedincima, a sada i prema opštinama. Ali, za razliku od dosadašnjeh etiketiranja, ovo je prvi put da to radi stranka. Do sada je predsjednik SNSD za to koristio i plaćao druge.

Ovdje se ne radi samo o novinarima, s kojima postupa kako mu je volja – u pitanju je cijeli sistem građanskih prava, za koje su lokalne NVO preslabe da ih brane, a opozicija u RS se ponaša sterilno. Šta je naredno? Da li će neko moći i slobodno da puca u sve one koji nisu po ‘ukusu’ vladajućoj garnituri? Ne smijemo zaboraviti ni pravosuđe, u kojem možemo ostati ‘zaglavljeni’ godinama, jer je i ono pod kontrolom vlasti… Vidjeli smo već takvih primjera. Vlast je već napravila zakonske okvire za obične građane RS iz kojih ne mogu izaći. A posebno moram istaknuti da je najgore kada se dio javnog servisa iz Banje Luke uključi u ‘etiketiranje’ nekoga. E, to je već najgori oblik proganjanja i etiketiranja“, zaključuje Katana.

Opozicija šuti

Aleksandar Trifunović, također novinar i vlasnik portala Buka već je bio na sličnom, Karganovićevom spisku.

Trifunović tvrdi da je još gore da opozicija uopšte ne reaguje na ovakve najave, te da načelnici opština koje nisu u SNSD – ćute. A ćute im i predsjednici.

„I moja emisija i portal su već bili na tim ‘crnim listama’. Najgore je etiketiranje u javnosti određene osobe, koje zatim prelazi i na porodicu. Ovo što se godinama radi je apsolutno nedopustivo u bilo kakvom demokratskom sistemu, pogotovo što sistem koji bi trebao da nas čini sigurnim – ne radi ništa. To smo mogli da vidimo i na nerješavanju svih političkih ubistava u RS do sada, ali i na slučajevima klasičnog zastrašivanja. Meni se lično čini da je Dodik pogubio konce sa realnošću i ne znam kako će se uopšte vratiti nazad“, navodi Trifunović.

Nekada davno, za vrijeme sukoba Tita i Staljina, etiketiranja… i u kafani se pričalo tiho ili nikako. Sistem nije podnosio bilo kakve „unutrašnje neprijatelje“, a kazna za „prekršaj“ bila je Goli otok.

A, čini se – u entitetu Republika Srpska je sve tiše i tiše.

Izvor: Al Jazeera