Nova ekonomska zajednica na tlu Azije

Deset članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) dogovorile su stvaranje jedinstvene ekonomske zajednice.

Trgovinske prepreke će biti podizane postupno, a stanovništvo unutar bloka će se moći slobodnije kretati. 

Pod motom “Zajedničkim snagama naprijed”, potpisnici sporazuma nadaju se boljitku za 620 miliona ljudi koji žive u deset država ASEAN-a.

“Sada moramo biti sigurni da ćemo stvoriti istinski jedinstveno tržište i proizvodnu bazu sa slobodnijim prometom roba i usluga, uz zajedničke standarde, viši nivo povezanosti i otklanjanje barijera koje čine naše granice preprekom rastu i investicijama“, kazao je premijer Malezije Najib Razak.

Treća najveća ekonomija

Vizija za nove generacije je jasna.

Stvaranjem bloka nastaje treća najveća ekonomija u regiji, nakon kineske i japanske.

Osim veće konkurentnosti i obima investicija, na jedinstvenom tržištu će preduzetnici poslovati uz manje namete, a radnici će jednostavnije dobijati radne dozvole unutar zemalja članica.

“Od kada je nacrt sporazuma prvi put objelodanjen 2007. godine, isticano je da je dublja ekonomska integracija najviši cilj. Prema zvaničnim podacima ASEAN-a, 2014. kombinovani BDP ekonomskog bloka porastao je za 4,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, a priliv stranih investicija povećan je gotovo 16 posto“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Sohail Rahman.

Iza tog trenda u najvećoj mjeri stoje mala i srednja preduzeća.

Steve Aw u svojoj fabrici guma, koju je osnovao prije 20 godina, zapošljava 100 radnika.

Njen godišnji promet premašuje tri miliona eura. Ukoliko trgovinske barijere budu podignute, Aw planira širiti kompaniju i izvoziti više.

Preduzetnici poput Anthonija Tana počeli su poslovati izvan Malezije.

Njegovu aplikaciju za taksi-prijevoz preuzelo je gotovo četiri miliona korisnika u šest država ASEAN-a u kojima je dostupna.

Ekonomska integracija

Da bi stigli do te tačke, bilo je potrebno 27 godina pregovora, a ovo je samo početak ekonomske integracije. 

Mislim da će ASEAN i dalje napredovati polako, postepeno i to je jedan razlog što su izbjegli probleme s kojima se suočava Evropska unija.

Mislim da vlade imaju to na umu dok stvaraju jedinstveno tržište, što će donijeti veliku korist stanovnicima ASEAN-a.  

ASEAN-u se, dakle, ne žuri. Mnogi analitičari pozdravljaju takav pristup, naglašavajući da je oprez važan faktor u turbulentnom finansijskom svijetu. 

Izvor: Al Jazeera