Nova eksplozija u centru Kabula

Napad se desio na cesti Jalalabad, koja je glavna ruta ka mnogim stranim rezidencijama i objektima vojske (AFP)

Talibani su izveli drugi samoubilački napad u centru Kabula u četvrtak, gdje se nalaze brojne ambasade i zgrade stranih oganizacija.

Reporter Al Jazeere Charles Stratford javio je iz Kabula da je napad, praćen puščanom paljbom, izveden nekoliko sati nakon samoubilačkog napada na vozilo Britanske ambasade, u kojem je ubijeno šestero ljudi.

”Napad se dogodio u Petnaestoj ulici, u diplomatskoj četvrti Wazir Akbar Khan. Svjedok nam je rekao da se desila eksplozija, praćena paljbom i još četiri manje eksplozije”, javio je Stratford.

Talibani su potvrdili za Al Jazeeru da su odgovorni i za ovaj napad, rekavši da je meta bila motel koji često koriste stranci.

Nema informacija o žrtvama.

Glasnogovornik talibana rekao je za Al Jazeeru da je napad odgovor na nedavno sklopljene dogovore o sigurnosti, prema kojim će strane trupe ostati u državi da se bore protiv talibana i obučavaju afganistansku vojsku.

Napad na diplomatsko vozilo

Ranije u četvrtak, najmanje šest osoba je poginulo, među kojima jedan Britanac i pet Afganistanaca, u napadu bombaša samoubice na vozilo Britanske ambasade u Kabulu, saopćila je afganistanska policija.

“Jedan britanski državljanin je ubijen u današnjem napadu”, rekao je glasnogovornik Policije Hashmat Stanakzai, prenose agencije.

U eksploziji su povrijeđena 34 prolaznika, među kojima petoro djece, rekli su lokalni zvaničnici.

General Ayub Salangi, zamjenik afganistanskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da je napadač vozio motocikl kada je aktivirao eksploziv.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, potvrdivši da je mnogo stranaca ubijeno i rekavši da je bombaš samoubica “napao strane invazijske trupe”.

‘Nije bilo diplomata’

Britanska ambasada u Kabulu ranije je potvrdila za Al Jazeeru da je jedno od njihovih vozila pogođeno u napadu, dodavši da u njemu nije bilo diplomata te da je nekoliko članova njihovog osoblja povrijeđeno. Nije navedeno je li bilo poginulih.

Prema riječima glasnogovornika Britanske ambasade u Kabulu, u toku je zajednička akcija britanskih zvaničnika sa afganistanskom policijom.

Eksplozija se čula širom Kabula, a mogao se vidjeti i crni dim iznad mjesta napada na cesti Jalalabad, koja je glavna ruta ka mnogim stranim rezidencijama i objektima vojske.

Međunarodne snage u Afganistanu

U Kabulu se u ponedeljak, također, dogodila velika eksplozija u kojoj su poginula dvojica američkih vojnika u napadu na njihovo vozilo.

U istočnoj provinciji Paktika pobunjenici su u samoubilačkom napadu izvedenom u nedjelju ubili 57 osoba na odbojkaškoj utakmici.

Napad se dogodio istog dana kada je Afganistanski parlament potvrdio sporazume sa SAD-om i NATO-om, na osnovu kojih će biti omogućeno da međunarodne snage ostanu u Afganistanu poslije 2014. godine.

U skladu sa sporazumima koje je ratificirao Afganistanski parlament, SAD i NATO će u okviru operacije “Odlučna podrška” moći zadržati blizu 12.500 vojnika u Afganistanu sljedeće godine.

Nova misija NATO bit će fokusirana na podršku afganistanskim snagama, paralelno sa američkim antiterorističkim operacijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije