Nova eksplozija u kineskoj fabrici hemikalija

U eksploziji u luci Tianjin 12. augusta poginulo je 116 osoba (AP)

Nova eksplozija odjeknula je u kineskoj oblasti Lijin u Shandongu, a riječ je o eksploziji u fabrici za preradu hemikalija, javili su lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Prvi amaterski snimci s mjesta nesreće pokazuju da se eksplozija mogla čuti, a plamen vidjeti na udaljenosti od više kilometara.

Prema istom izvoru, do eksplozije je došlo nešto prije 12:00 sati po lokalnom vremenu. Zasad nema informacija o žrtvama.

Na deponiji na kojoj je izazvana eksplozija u luci Tianjin 12. augusta poginulo je 116 osoba, 700 ih je povrijeđeno, dok se 60 osoba vodi kao nestalo.

Slab nadzor 

Taj incident se desio u skladištu opasnih materijala, u kojem je bilo 700 tona toksičnog natrijum cijanida, iako je smjelo biti uskladišteno samo deset tona te hemikalije, koja može postati zapaljiva u kontaktu s vodom, zbog čega se u pitanje dovodi i akcija vatrogasaca koji su požar gasili vodom, a ne pjenom, koja je preporučena u ovakvim slučajevima.

Inspekcije u Pekingu pokazale su, među ostalim, kako kompanije imaju slab nadzor nad hemikalijama te ne znaju postupke gašenja požara nafte i hemikalija, a zaposlenici su bili zatečeni kako puše u blizini uskladištenih zapaljivih tvari.

Nakon ovog incidenta privedeno je 12 osoba.

Izvor: Agencije