Nova generacija siročadi u Nepalu

Djeca su često najranjivije žrtve prirodnih katastrofa. Posljedica zemljotresa koji je pogodio Nepal je i nova generacija siročadi.

Djevojčice, koje su živjele su u Sindhupal Chowkh, selu koje se nalazi nekoliko kilometara od glavnog grada, preživjele su ovu prirodnu katastrofu.

Sada se nalaze na sigurnom, u glavnom gradu Katmanduu. No, kući se ne mogu vratiti jer su ceste potpuno uništene, a njihovi roditelji vode se kao nestali. Njihovu školu uništio je zemljotres.

„Kada je zemlja počela podrhtavati, mi smo učili. To je bilo zastrašujuće. Učitelji su nas izveli van. Čekali smo na kiši“, prepričava Subina.

Za njihovu sigurnost brine se Anurdha Koirala. Ona je prije gotovo 20 godina osnovala utočište za žrtve trgovine ljudima.

Sada se brine za preživjele u razornom zemljotresu koji je zahvatio zemlju. Vladi je poručila da dovedu sve djevojke koje nemaju gdje otići.

Preživjeli se zbližili

„Dala sam im jasne upute. Jedno starije dijete iz mog utočišta spava sa njima kao i moje starije osoblje. Rekla sam ima da moraju odmah izaći van ukoliko osjete  podrhtavanje. Napravila sam i malu vježbu za njih ukoliko se to desi.”

Grupa od 12 preživjelih postala je veoma bliska, većinu vremena provode zajedno.

Osoblje se trudi da im osigura niz aktivnosti tokom dana, ali ih je veoma teško animirati s obzirom na katastrofu koju su preživjeli.

Od kako su stigli u sklonište veoma su tihi i nemaju želju da se pridruže časovima matematike, nauke i umjetnosti.

„Ove djevojčice imale su sreću jer su pronašle utočište. No, mnogi širom Nepala, koji se nalaze u istoj situaciji, nemaju gdje otići“, izvještava Sohail Rahman.

Izvor: Al Jazeera