Nova građevinska afera u Makedoniji

Nova građevinska afera potresa Makedoniju gdje su građani, koji su željeli kupiti jeftine stanove, ostali bez novca. I pored izmjene zakona, nema rješenja za prevare u građevinskom biznisu, te se ponavljaju iskustva prevarenih od prije nekoliko godina

Sve više građana pravo na plaćene stanove traži na sudu, a među prevarenima nalaze se i Mitko Stojanov i Sonja Atanasovska koji su, kao i još stotinjak stanovnika Skoplja, prije sedam godina kupili stanove u jednoj zgradi, a još se nisu uselili.

Investitor je prevarom stanove prodavao više puta i zbog toga je sada u zatvoru, ali to nije pomoglo da se utvrdi kome oni stvarno pripadaju.

„Dosta ljudi se razboljelo zbog afere. Neki su i umrli, pa su njihova djeca na mukama“, navodi Stojanov.

Atanasovska je kupila stan za porodicu njene kćerke, no kaže da njeni unuci još žive kao podstanari.

„Ubilo nas je ovo. Ako treba, samo ću hljeb jesti, ali samo da znam da će sve ovo završiti i da će doći kraj“, govori ova Makedonka.

Utvrđivanje prava

Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere koja se javila iz makedonske prijestolnice, navodi kako građevinska afera FIKOM, „teška“ 12 miliona eura, nema završnicu.

„I sud nije uspeo da pomogne građanima da dobiju pravo na stanove. Šest godina traje suđenje za utvrđivanje njihovog prava na imovinu, koju su platili“, dodaje ona.

Zgrade su pod hipotekom. Dio građana je dobio odluke suda da nema pravo na imovinu.

„Zgrade poslije osam godina lebde u vazduhu. Postoje, a kao da ih nema. Niko nema vlasničko pravo na izgrađene objekte“, ističe Lorija Vanevska, bivša advokatica oštećenih građana.

Poslije afere promijenjen je zakon, pa se i u slučaju kada građani kupuju stanove koji su u fazi gradnje, to mora ubilježiti u katastarskim knjigama.

„Kad kupujete stanove, apelujem da idete u katastar. Da izvadite vlasnički list, to će vas koštati 100 dinara. Provjerite je li stan već upisan i postoji li odobrenje za gradnju“, kazao je ministar za transport i veze Mile Janakieski.

Frizerkine prevare

Ali promijenjeni zakoni nisu pomogli da se stane u kraj građevinskim aferama. Jedna frizerka je uspjela prevariti pedesetak građana i uzeti im blizu milion eura, nudeći im jeftine stanove – koje uopće nije ni gradila.

„Povlaštena cijena koju je nudila prevarenima je 400 eura za kvadratni metar, što je 2,5 puta niže od realne cijene kvadrata na tržištu nekretnina“, rekao je glasnogovornik makedonske policije Ivo Kotevski.

Na kraju, građani koji su mislili da ulažu u krov nad glavom ostali su bez novca, a frizerka koja je mislila uživati u zaradi od prevara, sada je u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera