Nova grčka Vlada vraća čistačice na posao

Iako je nova grčka Vlada najavila radikalne promjene i otpisivanje grčkog duga, njemački ministar ekonomije kaže da to neće biti moguće. Samo tri dana nakon izbora, vrijednost dionica grčkih banaka pala je 22 posto.

Nova Vlada premijera Alexisa Tsiprasa odlučila je vratiti na posao gotovo 600 radnica koje su protestirale od 2013. godine, kada ih je, u okviru mjera štednje, otpustila prethodna vlada premijera Antonisa Samarasa.

“Jedan od naših prvih poteza će biti trenutno smanjenje troškova Ministarstva. Naprimjer, broj savjetnika, a taj rez u troškovima će omogućiti ponovno zapošljavanje čistačica u Ministarstvu. To će biti prvi simbolički potez ove Vlade”, rekao je Yanis Varoufakis, ministar finansija grčke.

“Odluka je donesena i naši domovi su ispunjeni radošću. Ponovno možemo sanjati”, kazala je Despoina Kostopoulou, otpuštena radnica.

Šanse da Grčka izađe iz eurozone

Međutim, izazovi koji čekaju ovu Vladu su ozbiljni. Samo tri dana nakon izbora porasli su troškovi za kratkoročne kredite čak 17 posto. Također, vrijednost dionica na berzi je pala za sedam posto. Investitori smatraju da je teško razumjeti predizborna obećanja Syrize o napuštanju mjera štednje.

“Može se ispostaviti da su te stvari nekompatibilne. Trenutno, rekao bih da postoji 20 do 25 posto šanse da će Grčka izaći iz eurozone. Ne mislim da je to nemoguće, ali mislim da njemačka Vlada, kao i tržište, potcjenjuju mogući utjecaj toga”, mišljenja je Nick Beecroft, finansijski analitičar.

I njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel smatra da je neispunjavanje obaveza koje je preuzela Grčka nezamislivo, jer građani eurozone imaju pravo vidjeti da se poštuju uvjeti pod kojima je ova zemlja spašena od bankrota. 

“Prije svega, ne mogu zamisliti smanjenje. Mogu samo zamisliti da će se programi nastaviti izvoditi, kako bi pomoć mogla pristizati. Također, moguće je da Grčka osigura borbu protiv korupcije, kao i unapređenje poreznog sistema. Vjerujem da je ova Vlada slobodnija u odnosu na prethodne vlade, ali zaista ne mogu zamisliti smanjenje plaćanja rata duga”, naveo je Gabriel.

Pobjednička stranka Syriza je obećala da će se boriti da grčki dug od 240 milijardi eura bude većim dijelom otpisan.

Izvor: Al Jazeera